Ritmemethodes

Hoe werkt de ritmemethode:
Bij deze methode dient u in de gaten te houden op welke dagen van een maand u geslachtsgemeenschap kunt hebben zonder zwanger te worden. Het houdt dus ook in dat u geen geslachtsgemeenschap heeft tijdens vruchtbare periodes. De vruchtbare periode is wanneer de eisprong en het indalen van het eitje in de eileiders plaatsvindt, waar zij wacht op bevruchting door een zaadcel.

Er zijn drie verschillende soorten ritmemethodes. De eerste heet de kalendermethode. De vrouw berekent de dagen dat ze vruchtbaar is, dat is ongeveer twee weken voor het begin van de volgende menstruatiecyclus. De tweede is de basale lichaamstemperatuurmethode. De vrouw neemt elke morgen haar temperatuur op. Op het moment van de eisprong treedt er een geringe stijging van lichaamstemperatuur op. De derde methode is de zogenaamde ‘slijmmethode’. De vrouw dient het slijm dat door de vagina afgescheiden wordt te onderzoeken. Het normale, dikke slijm geeft aan dat het veilig is geslachtsgemeenschap te hebben. Als de afscheiding dun en helder is, onthoudt u dan van geslachtsgemeenschap. De beste manier om accuraat te werk te gaan, is het noteren en iedere dag bijwerken van alle gegevens. Bij alle methodes moet onbeschermde geslachtsgemeenschap vermeden worden vanaf vijf dagen voor de eisprong tot drie dagen erna.

Ritmemethodes

De ritmemethode werkt alleen als aan alle stappen en regels wordt voldaan. Dit houdt onder meer in dat er alleen aan geslachtsgemeenschap gedaan kan worden op veilige dagen. Het verdient aanbeveling lessen in de ritmemethode te volgen voor u eraan begint. Deze lessen worden in vele ziekenhuizen, klinieken en kerken georganiseerd. Uw arts kan u helpen bij het vinden van geschikte lessen.

Voor wie is de ritmemethode een goede methode:

Voor iedereen die door zijn of haar opvattingen niet in staat is andere vormen van geboortebeperking te gebruiken.

Wie kunnen beter geen gebruik maken van de ritmemethode:

Iedereen die niet in staat is geen geslachtsgemeenschap te hebben tijdens de onveilige periode of die geen accurate boekhouding kunnen bijhouden. Of voor mensen die een onverwachte zwangerschap niet aankunnen.

Voordelen:

Geen kosten. Iedereen kan het doen. Geaccepteerd door de meeste religies. Op de 100 vrouwen raken er 1 tot 20 per jaar zwanger bij juiste toepassing van de ritmemethode.

Nadelen:

De ritmemethode is de minst effectieve manier van geboortebeperking. Een normale menstruatiecyclus is soms onvoorspelbaar, waardoor het bijhouden van een accurate boekhouding en het voorspellen van de eisprong moeilijk is. Ziekte en geneesmiddelen kunnen temperatuur en slijmafscheiding beïnvloeden.

Bijwerking:

In het algemeen – geen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips