Hoe schadelijk is roken

Roken is een van de beste voorbeelden van een oorzaak van vroegtijdige dood en invaliditeit die te voorkomen is. Negentig procent van alle gevallen van longkanker met dodelijke afloop zijn door roken veroorzaakt. In Nederland sterven er ieder jaar meer dan achttienduizend Nederlanders vroegtijdig aan de gevolgen van roken. Vele anderen leven met beschadigingen aan hart en longen. Roken is de oorzaak van het overgrote deel van de sterfgevallen ten gevolge van longkanker en CARA.

Al jarenlang is longkanker de meest dodelijke vorm van kanker bij mannen, en het heeft nu ook al borstkanker ingehaald als meest dodelijke kankersoort bij vrouwen. Roken levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van aderverkalking (atherosclerose), die het hart en de perifere bloedvaten aantast. Roken wordt ook gezien als de oorzaak of medeveroorzaker van andere ziekten en soorten kanker (zoals kanker aan het strottenhoofd, aan de mondholte, de slokdarm, de blaas, de nieren, de alvleesklier, de maag en aan de baarmoederhals).


Relevante artikelen
2 reacties
  1. waarom heb ik maagpijn als ik roken en wat moet je er aan doen

    1. Als je rookt en maagpijn krijgt, zou ik stoppen met roken en kijken of het dan verdwijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips