Cursus Yoga

De filosofie van yoga is dat het lichaam een voertuig is voor de ziel en zijn reis naar spirituele verlichting. De oude wijzen, of yogis, geloofden dat lichaam, geest en ziel één zijn: ‘Ik ben een ziel dat een lichaam heeft genomen’. Yoga leert ook dat iedereen drie lichamen heeft en niet één: het Fysieke lichaam, het Astrale lichaam en het Causale lichaam. Het Fysieke lichaam is het lichaam dat zichtbaar is; het Astrale lichaam komt overeen met de geest en het Causale lichaam met de ziel. Deze drie lichamen functioneren apart, maar zijn onderling verbonden en afhankelijk van elkaar. Het doel van yoga is om de eerste twee lichamen te laten transcenderen en het derde lichaam, het Causale, te activeren of te ontwaken. Om het Fysieke en Astrale lichamen te laten transcenderen moet iemand zich ervan bewust zijn wat deze lichamen inhouden. Elk van deze drie lichamen bevat binnenin specifieke omhulsels of koshas

de zeven energiecentra

Chakra’s of ‘wielen’ zijn de energiecentra die in ieder ding aanwezig zijn. Volgens de yogaleer zijn deze centra wanneer je rusteloos en onfit bent, opgesloten in het astrale lichaam. Het doel van Yoga is om deze energiecentra te activeren om je zo te helpen al je mogelijkheden te verwezenlijken. Ieder chakra is gevestigd in een specifiek gebied van het astrale lichaam. Een specifiek gebied van het fysieke lichaam verwijst naar deze gebieden. Er zijn zeven van deze chakra’s en ieder chakra beheerst specifieke zintuigen of functies van het fysieke lichaam en de geest. Om nu een zintuig of instinct te verfijnen of te beheersen en om slechte functies in een deel van het lichaam te genezen, moet je jezelf concentreren op het chakra die het beheerst.

Om dit te kunnen doen, is beheersing van je lichaam en je geest essentieel. Houdingen en meditaties zijn ontworpen om deze chakra’s te activeren zodat de vrijgekomen je de vrijgekomen energie kunt benutten. Denk eraan dat het jaren kan duren om deze chakra’s activeren. Maar het uitvoeren van houdingen en het regelmatig mediteren helpen je om deze aangeboren energie te gebruiken, zelfs als dat maar langzaam gaat.

yoga

Het fysieke lichaam

Dit is het zichtbare lichaam dat geboren wordt, groeit en sterft. Yoga concentreert zich op het fysieke lichaam en werkt er naar toe om het te beheersen, tegelijk met de geest, om zo een hoger spiritueel doel te bereiken. Dit doel kan alleen bereikt worden wanneer het fysieke lichaam fit is. Dit lichaam is gemaakt van één laag, het Voedselomhulsel. Dit omhulsel is de tastbare laag die in stand wordt gehouden door wat men eet.

Het astrale lichaam

Dit is het lichaam dat de geest en gedachten symboliseert. Het is aanwezig in ieder levend lichaam. Het zorgt ervoor dat de vitale levenskracht of prana, door het fysieke lichaam stroomt. Deze twee lichamen worden gescheiden wanneer het fysieke lichaam sterft. De energiecentra of chakra’s zijn in het astrale lichaam gevestigd. Dit lichaam is samengesteld uit drie lagen:

Het Pranisch Omhulsel
Deze laag of omhulsel zorgt voor sensaties zoals warmte en kou, honger en dorst. Het heeft 72.000 astrale zenuwen of nadis waardoor de prana of vitale energie stroomt.

Het Mentale Omhulsel
Dit is de laag waar de geest zijn begrip verbetert door logisch denken. Deze laag bevat bewuste, maar ook instinctieve en onbewuste gedachten.

Het Intellectuele Omhulsel
Dit is de laag of omhulsel waar je intellect en ego zich bevinden. Het intellect beheerst je geest, terwijl je ego je een gevoel van identiteit geeft.

yoga

Het causale lichaam

In dit lichaam woont de ziel of atman. Het slaat impressies op van eerdere geboorten die we karma noemen, het effect van acties uit het verleden op het hedendaagse leven. Het reguleert ook de ontwikkeling van de fysieke en astrale lichamen en wordt van hen gescheiden wanneer het fysieke lichaam sterft. Het causale lichaam heeft één omhulsel, het Gelukzaligheidsomhulsel, dat verwijst naar het gevoel dat je krijgt bij verlichting.

STUITCHAKRA (MULADHARA CHAKRA)

Dit energiecentrum ligt aan de onderkant van de ruggengraat en bevat de sluimerende energiebron kundalini. Het doel van Yoga is om deze energie door verschillende houdingen en reinigingstechnieken wakker te maken zodat het naar het hoogste chakra gaat waar het één wordt met het pure bewustzijn. De Cobrahouding maakt de kundalini wakker.

SEXCHAKRA (SWADHISTHANA CHAKRA)

Dit energiecentrum ligt vlakbij de voortplantingsorganen en beheerst je zintuigen. Men zegt dat dit energiecentrum het middelpunt van oerinstincten is. Dit chakra moet wakker en schoon gemaakt worden om zo de primitieve driften en oerinstincten te overwinnen. De Vlinderhouding en de Cobrahouding concentreren zich op dit chakra.

NAVELCHAKRA (MANIPURA CHAKRA)

Dit energiecentrum ligt bij de navel. Op lichamelijk niveau beheerst het de spijsvertering en de stofwisseling en op astraal niveau geeft het een gevoel van eigenwaarde en dynamiek. Concentreer je op dit chakra voor energie en vitaliteit bij depressiviteit en je lamlendigheid of problemen met de spijsvertering hebt, zoals indigestie of diabetes. De Boothouding, Bliksemschichthouding en Wielhouding activeren dit chakra.

HARTCHAKRA (ANAHATA CHAKRA)

Dit energiecentrum ligt vlakbij het hart. Op het astrale niveau beheerst het emoties en op het fysieke niveau verbetert dit energiecentrum het functioneren van het hart en de longen. Activeer dit chakra om negatieve emoties tot positieve om te vormen. Doe bij hartkwalen, hoge bloeddruk, hartkloppingen of tuberculose de Driehoekhouding en de Booghouding.

KEELCHAKRA (VISUDDHI CHAKRA)

Dit energiecentrum bevindt zich onderin de keel. Op het astrale niveau bevordert dit chakra het intellect en op het fysieke niveau beheerst het de stembanden. Het helpt om het leven te leiden zonder gevangen te worden in ups en downs. Om stemkwaliteit en intellectueel begrip te verbeteren moet je de Schouderstand, Vishouding en Halvemaanhouding doen.

VOORHOOFDSCHAKRA (AJNA CHAKRA)

Dit energiecentrum ligt tussen de wenkbrauwen en staat ook bekend als het Derde Oog of het Wijsheidsoog. Het verbetert de concentratie, het geheugen en de intelligentie. Men zegt ook wel dat het paranormale kwaliteiten, als bijvoorbeeld telepathie beheerst. Om het geheugen te helpen en de concentratie te verbeteren kan je dit chakra activeren door de Ruggendraai te doen.

KRUINCHAKRA (SAHASRARA CHAKRA)

Dit energiecentrum ligt op de bovenkant van de schedel. Het is het centrum van zelfontplooiing en verlichting. Wanneer de levenskracht (prana) en verborgen energie via de ruggengraat naar dit chakra zijn gegaan, bereikt die persoon de staat van verlichting. De Kopstand activeert dit chakra.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Karin verpaele

    Dank u wel.Hele goede informatie.Knipoog en vriendelijk groet Verpaeleken.Fijn weekend toegewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips