Wanneer ben ik allergisch

Aangezien voor allergie vaak geen verklaring kan worden gegeven, worden er veel klachten aan toegeschreven. Allergische reacties zijn echter redelijk specifiek, al kan de oorzaak niet altijd direct worden gevonden. Bij een echte allergie zijn altijd IgE-antilichamen van het immuunsysteem betrokken. Tijdens de allergische reactie komt histamine vrij in verschillende weefsels, wat verschijnselen geeft in de vorm van huiduitslag, netelroos, ademhalingsmoeilijkheden, zoals een verstopte neus en astma, en inwendige stoornissen, zoals braken en diarree.

Sommige planten reageren met de T-cellen van het immuunsysteem. Een jeukende huiduitslag met blaren ontstaat, wanneer mensen die gevoelig zijn voor het sap uit deze planten hiermee in aanraking komen.

Soms vertonen mensen verschijnselen die veel lijken op een allergie, maar in feite iets anders zijn dan een IgE-immuunreactie. Dit komt bijzonder vaak voor na het nuttigen van voedsel. Deze reacties kunnen vele andere oorzaken hebben dan alleen allergie. Het voedsel kan bijvoorbeeld zijn besmet met gif-producerende bacteriën, of de persoon kan lijden aan het prikkelbare darmsyndroom, stress of aan voedselintolerantie. De verschijnselen, die daarbij optreden, zoals diarree en braken, kunnen worden verward met voedselallergie, omdat ze vaak optreden na het nuttigen van een bepaald soort voedingsmiddel.

De enige manier om dit te constateren is de huisarts te raadplegen, die de juiste diagnose kan stellen en een passende therapie voorschrijft.

Sommige reacties op geneesmiddelen kunnen een allergische reactie nabootsen, ofschoon het allergiesysteem er niet bij is betrokken. Aspirine kan zowel een niet-allergische als een idiosyncrasie reactie veroorzaken, die lijkt op een allergische. Het antibioticum penicilline verwekt ook een niet-allergische huiduitslag.

Bij de behandeling van allergie worden verschillende strategieën gevolgd. In de eerste plaats moet een goede diagnose worden gesteld om de oorzaak vast te stellen. Uw huisarts moet daarna de beste behandeling kiezen, hetzij door de oorzaak te elimineren of door de verschijnselen af te zwakken. De juiste diagnostische werkwijze bestaat uit een goede anamnese en het uitvoeren van proeven zoals huidtesten, RAST-testen of door eliminatieproeven bij voedselallergie.

Voorkomen. De beste therapie tegen allergie is het vermijden van contact met het allergeen. Wanneer het allergeen bekend is, zoals bij allergie voor planten, penicilline, of aardbeien is dat een eenvoudige zaak. Het is minder eenvoudig bij hooikoorts, omdat hierbij de allergenen constant in de lucht aanwezig zijn gedurende bepaalde perioden van het jaar en bij huisstof het gehele jaar door, zelfs in huizen die goed schoon worden gehouden.

Geneesmiddelen. De basisbehandeling voor de meeste vormen van allergie is het geven van antihistaminica. Deze blokkeren de werking van histamine, dat voornamelijk verantwoordelijk is voor de verschijnselen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips