Wervelkolom rugpijn

Ondanks de uiteenlopende oorzaken van de diverse aandoeningen aan de wervelkolom hebben ze één symptoom gemeen: rugpijn. De wervelkolom is een van de belangrijkste ondersteunende structuren van het menselijk skelet. Doordat de wervelkolom bestaat uit losse, half losse en versmolten wervels heeft deze een groot aantal gewrichtsverbindingen en kan hij zorgen voor steun en beweging van de schedel, buiging (flexie) van de nek en rug, aanhechtingspunten voor de ribben (die de borstholte omsluiten) en steun en bescherming voor het ruggenmerg.

Wervelkolom rugpijn

De wervelkolom is samengesteld uit zeven halswervels (cervicale vertebrae) die de nek vormen, twaalf borstwervels (thoracale vertebrae) die de bovenrug vormen en vijf lendenwervels (lumbale vertebrae) die de onderrug vormen. Het heiligbeen (sacrum) is een bot, bestaande uit vijf samengesmolten wervels, dat de wervelkolom verankert aan de bekkengordel en ook onderdeel is van de wervelkolom, evenals het staart- of stuitbeen (coccygis), een semi-flexibele serie van vier of minder wervels die het onderste spijsverteringskanaal beschermt.

Tussen alle wervels zitten tussenwervelschijven die gemaakt zijn van kraakbeen en die dienen als schokdempers om de wervelkolom voor traumata te behoeden.

De wervelkolom wordt bij elkaar gehouden door een serie bindweefselbanden of ligamenten, inclusief de dwarsliggende tussenbanden (intertransversale ligamenten) die over de lengte van de wervelkolom lopen en vastzitten aan de dwarsuitsteeksels van iedere wervel. Het ruggenmerg, dat dient als het belangrijkste pad van en naar het brein, loopt naar beneden door een kanaal in het centrum van de wervelkolom.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips