Huidallergie- netelroos en angioneurotisch oedeem

Angioneurotisch oedeem is een soort zwellingen onder het oppervlak van de huid, speciaal rondom de ogen en lippen, maar ook op handen en voeten en in de keel. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft wel eens last van netelroos (galbulten) gehad. Deze toestand wordt ook wel urticaria genoemd (afgeleid van het Latijnse woord urtica, dat netel betekent). Galbulten verschijnen meestal gelijktijdig in groepjes, ze staan zelden alleen en kunnen gedurende enige minuten tot meerdere dagen blijven bestaan. Netelroos ontstaat aan de oppervlakte van de huid. Angioneurotisch oedeem (ook Quincke-oedeem genoemd) is een gelijksoortige aandoening, maar bevindt zich onder de huid.

Netelroos en angioneurotisch oedeem zijn het gevolg van het vrijkomen van histamine en andere chemische stoffen in de bloedsomloop. De oorzaak van de reactie is vaak onbekend, ofschoon de meest verschillende factoren een rol kunnen spelen, waaronder voedingsmiddelen, pollen, dierlijke huidschilfers, geneesmiddelen, insectenbeten, infecties, algemene ziekten, koude- en warmteprikkels, lichtstralen en emotionele spanningen. Zoals bij veel allergieën, speelt bij netelroos en angioneurotisch oedeem erfelijke aanleg een rol.

Verschillende voedingsmiddelen die bij gevoelige personen moeilijkheden kunnen geven zijn: diverse soorten bessen, schaaldieren, vis, noten, eieren en melk. Penicilline en aspirine zijn ook vaak de schuldige. Pollen en huidschilfers van dieren zijn beruchte inhalatie allergenen.

Klachten en verschijnselen

– Netelroos
– Opgezette, vaak jeukende striemen en bulten op de huid, die zomaar opkomen en zomaar weer verdwijnen.
– Er ontstaan striemen op de plekken waar de huid wordt gekrabd (dermografie).

Diagnose.

Het voornaamste verschijnsel bij netelroos en angioneurotisch oedeem is het opzwellen van de huid in de vorm van kwaddels. Galbulten, die vaak erg kunnen jeuken, verschijnen aan de oppervlakte van de huid. In het geval van angioneurotisch oedeem zijn de zwellingen dieper gelegen en ontstaan ze voornamelijk rond de ogen en de mond, die er daardoor opgezwollen uitzien. Ze kunnen ook aan de handen en voeten verschijnen, maar dat komt minder vaak voor.

Bij de behandeling van galbulten zal een arts beginnen met het opnemen van de ziektegeschiedenis. Dit kan betekenen dat de betreffende persoon een gedetailleerd dagboek moet aanleggen van alle mogelijk irriterende stoffen, waarmee hij eventueel in contact is geweest gedurende een periode van twee weken tot een maand. Omdat galbulten en angioneurotisch oedeem door talloze stoffen kunnen worden veroorzaakt en bovendien nog kunnen verergeren door emotionele omstandigheden, is het soms onmogelijk de oorzaak te vinden.

Hoe ernstig zijn netelroos en angioneurotisch oedeem? Netelroos en angioneurotisch oedeem zijn gewoonlijk onschuldige aandoeningen. Ze laten geen blijvende littekens achter en zijn soms niet eens hinderlijk. Er bestaat echter een zeldzame erfelijke vorm van angioneurotisch oedeem, die ernstig gevaar kan opleveren. Deze specifieke vorm wordt veroorzaakt door een afwijkend eiwit dat in het bloed voorkomt en deel uitmaakt van het immuunsysteem, hetgeen een speciale behandeling noodzakelijk maakt. De reactie bestaat uit een niet-jeukende zwelling, mogelijk gepaard gaande met pijnlijke buikkrampen en diarree. Wanneer de zwelling ontstaat in de keel of op de tong, kan een levensbedreigende luchtwegbelemmering ontstaan.

Behandeling.

Soms is behandeling niet direct noodzakelijk. De gewone behandeling van netelroos en angioneurotisch oedeem bestaat uit het geven van antihistaminica. Soms schrijven artsen corticosteroïden voor in de vorm van tabletten. Mensen die weten dat zij allergisch zijn, moeten het gebruik van stoffen vermijden waarvan ze weten dat ze aanvallen van galbulten kunnen veroorzaken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips