Schimmel in de lies en voetschimmel

Schimmel in de lies en voetschimmel zijn huidaandoeningen die worden veroorzaakt door schimmels, die groeien in een warme en vochtige omgeving. Het komt vaak voor bij atleten en bij mensen die dik zijn of veel transpireren. In alle gevallen zijn jeuk en een huiduitslag de eerste verschijnselen.

In het ene geval begint de jeuk in de liesstreek en rondom de anus, in het andere geval is er jeuk en een tintelend en branderig gevoel op de voetzolen, in de handpalmen en tussen de vingers en tenen. De huid kan ook kloven vertonen en gaan schilferen.

Schimmelinfecties zijn licht besmettelijk en worden overgebracht in openbare badgelegenheden en zwembaden, bijvoorbeeld door het gemeenschappelijk gebruik van handdoeken. Sterke uitdrogingsverschijnselen van de voetzolen en de handpalmen gaan eerder gepaard met een schimmelinfectie van de nagels.

Schimmel in de lies en voetschimmel

Een goede lichamelijke hygiëne is in de eerste plaats van groot belang om dit soort infecties te voorkomen. Om liesschimmel te voorkomen moet het betreffende huidgedeelte schoon en droog worden gehouden, moet schuren zo veel mogelijk worden vermeden en moeten suspensoirs regelmatig worden gewassen. Voor behandeling moet het gebied twee of drie keer per dag worden gepoederd met een drogende poeder die een antischimmelproduct bevat (maar ook niet vaker, want anders kan daardoor weer irritatie ontstaan). Er bestaan zalven tegen schimmels, die u kunt gebruiken wanneer u naar bed gaat.

Het is belangrijk de voeten zo goed mogelijk droog te houden. Na ieder bad moeten ze zo goed worden afgedroogd en het kan helpen om ze daarna nog met een antischimmelpoeder te behandelen.

Het is beter geen sokken te dragen van synthetische vezels. Deze absorberen vocht namelijk minder goed. In plaats daarvan kunt u beter sokken kiezen van katoen, wol of een combinatie van beide. Sokken moeten vaak worden verschoond.

Schoenen moeten goed kunnen ventileren. Bij voorkeur zijn ze gemaakt van leer, niet van synthetisch materiaal, en hebben ze geen hardrubberen zolen. Het is ook verstandig dagelijks een paar maal van schoeisel te verwisselen. Het andere paar kan dan grondig drogen en daardoor beter vocht absorberen, wanneer ze weer worden gedragen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips