Hodgkin

De ziekte van Hodgkin is een kwaadaardige aandoening van het lymfatisch systeem. Het lymfatisch systeem bestaat uit de lymfeklieren en de lymfevaten, de milt, de zwezerik (thymusklier) en het beenmerg. In de lymfeklieren worden de tot de witte bloedlichaampjes behorende lymfocyten tot rijping gebracht.

Het lymfatisch systeem heeft een belangrijke rol in de stofwisseling. Het zorgt er namelijk voor, dat ook cellen die niet direct met bloedvaten in aanraking komen, van voedingsstoffen voorzien en van afbraakprodukten bevrijd worden. Bovendien helpt het lymfatisch systeem om binnendringende ziektekiemen te bestrijden. Bij de ziekte van Hodgkin ontstaat er een kwaadaardig lymfoom. Doordat de regulatie van de celgroei verstoord is en de cellen ongeremd kunnen groeien, ontstaat er een gezwel.

Waarschijnlijk gaat deze stoornis uit van de lymfeklieren. Daarbij komen twee karakteristieke celsoorten tot ontwikkeling: de eenkernige Hodgkin cellen en de meer-kernige Sternberg-Reed-reuzencellen. De tumorcellen verspreiden zich geleidelijk aan over het gehele lymfatische systeem. Deze ziekte werd naar de Britse patholoog Thomas Hodgkin (1798 tot 1866) genoemd en staat ook als lymfogranulomatose bekend. Vooral mannen rond de dertig en vanaf hun zestigste levensjaar zijn hierdoor aangedaan. Ongeveer 6 op de 100.000 personen krijgt deze ziekte.

Hodgkin

Wat zijn de oorzaken van de ziekte van Hodgkin?

De oorzaken zijn nog niet duidelijk. Het is mogelijk dat virussen die bij infecties binnendringen en de cellen tot ongeremde groei aanzetten, een rol spelen.

Hoe wordt de ziekte van Hodgkin behandeld?

Om de ziekte van Hodgkin tot stilstand te brengen moet de ongeremde groei en de uitbreiding van ontaarde cellen verhinderd worden. Daarom worden al naar gelang de ernst verschillende delen of het hele lymfatische stelsel met röntgenstralen bestraald. Bij een andere behandelingsmethode, de chemotherapie, worden de cellen die ontaard zijn met geneesmiddelen (cytostatica) bestreden. In sommige gevallen worden beide methoden met elkaar gecombineerd.

Wat kan men er zelf aan doen?

Men kan de ziekte van Hodgkin niet zelf voorkomen of behandelen.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Als een enkele of meerdere lymfeklieren gezwollen zijn (vooral aan de hals) en men daarnaast ook voortdurend last heeft van jeuk, nacht-zweten, diarree en steeds terugkerende koorts, dan moet men in ieder geval de huisarts raadplegen. Zo nodig wordt u naar de specialist doorverwezen.

Wat doet de dokter?
Na een algemeen lichamelijk onderzoek zal de arts weefselproeven (biopsie) uit de lymfeklieren nemen en daarvan gekleurde coupes maken om deze onder de microscoop te kunnen beoordelen. Als de patholoog daarbij de kenmerkende Sternberg-Reed-reuzencellen ontdekt, dan is men zeker dat het de ziekte van Hodgkin is.  Nu moet de arts nog uitvinden hoe ver de aandoening is voortgeschreden. Daarvoor worden computertomografie (CT-scan), röntgen- en echobeelden, beenmergbiopsieën en bloedonderzoeken gedaan. Aan de hand van deze bevindingen wordt het ziektebeeld in een stadium ingedeeld. Enerzijds kan men daarmee vrij nauwkeurig voorspellen hoe het verdere verloop van de ziekte zal zijn, anderzijds hangt de altijd langdurige en intensieve behandeling ervan af in welke delen van het lymfatisch systeem de ziekte zich genesteld heeft.

Ziekteverloop

Het is nog niet duidelijk door welke factoren weef-selcellen van het lymfatisch systeem plotseling ongeremd gaan groeien en een gezwel vormen. Enkele lymfeklieren zetten op, meestal aan de hals en in het middelste deel van de borst. De patiënt voelt zich zwak, lijdt aan jeuk en nachtzweten, diarree, gewichtsverlies en wisselende koorts. Zonder behandeling zal de ziekte naar andere lymfekliergebieden uitbreiden totdat het hele lymfesysteem ten slotte aangedaan is. Door bestraling en chemotherapie kan de ziekte van Hodgkin al naar gelang de uitbreiding in 50 tot 95% van de gevallen tot stilstand gebracht worden. Maar ook dan is het niet uitgesloten dat de ziekte najaren opnieuw uitbreekt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips