Lymfocyten

De lymfocyten zijn een van de vijf soorten leukocyten en vormen 25% van het totaal aantal witte bloedcellen. Zij worden aangemaakt door het lymfatisch weefsel in de lymfeknopen. Lymfocyten zijn de kleinste witte cellen. Zij vormen een onderdeel van het afweersysteem en zijn belangrijk voor het aanmaken van antilichamen tegen ziekten. Als er schadelijke micro-organismen zijn binnengedrongen beginnen de lymfocyten zich te vermenigvuldigen en worden het getransformeerde plasmacellen. Iedere plasmacel is in staat tot een massaproductie van antilichamen, wel 2000 per seconde.

De aanwezigheid van een specifieke schadelijke stof leidt tot de aanmaak van een specifieke lymfocytensoort en dus plasmacelsoort. Het soort plasmacel dat wordt aangemaakt kan dan het binnengedrongen micro-organisme met het geschikte antilichaam bestrijden. Lymfocyten worden onderverdeeld in twee categorieën: T-lymfocyten en B-lymfocyten. De T staat voor thymus (zwezerik), de klier die dit soort lymfocyten aanmaakt.

Lymfocyten

De T-lymfocyten (ook wel T-cellen genoemd) hebben een tweeledige functie in het afweersysteem: het bestrijden van lichaamsvreemde cellen door er een chemische stof op los te laten en het controleren van het afweermechanisme. De T-lymfocyten hebben een onderdrukkende functie doordat ze het lichaam beschermen tegen de extreme reacties van de eigen verdedigingsmechanismen en doordat ze de B-lymfocyten aanzetten tot actie. De B-lymfocyten produceren alleen antilichamen.


Nu 20% korting op het Emma Matras

Het Emma matras is meerdere keren als beste uit de test gekomen bij de Consumentenbond. Op dit moment is het Emma matras met 20% korting te bestellen via onderstaande button. U ziet daar vervolgens staan met welke kortingscode u uw korting kunt claimen. Ook met deze korting krijgt u het matras 100 dagen op proef.

Bestel nu met 20% korting!

- advertorial -
Relevante artikelen
1 reacties
 1. De waarde voor lymfocyten moeten tussen de 1-3,5 zijn.
  Ik heb een waarde van 4,13.
  Is dit ernstig?
  De M-proteine moet tussen de 60-80 zijn.
  Bij mij is dit 81
  Graag uw reactie

  mvrgr,
  Juanita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips