Lymfocyten

De lymfocyten zijn een van de vijf soorten leukocyten en vormen 25% van het totaal aantal witte bloedcellen. Zij worden aangemaakt door het lymfatisch weefsel in de lymfeknopen. Lymfocyten zijn de kleinste witte cellen. Zij vormen een onderdeel van het afweersysteem en zijn belangrijk voor het aanmaken van antilichamen tegen ziekten. Als er schadelijke micro-organismen zijn binnengedrongen beginnen de lymfocyten zich te vermenigvuldigen en worden het getransformeerde plasmacellen. Iedere plasmacel is in staat tot een massaproductie van antilichamen, wel 2000 per seconde.

De aanwezigheid van een specifieke schadelijke stof leidt tot de aanmaak van een specifieke lymfocytensoort en dus plasmacelsoort. Het soort plasmacel dat wordt aangemaakt kan dan het binnengedrongen micro-organisme met het geschikte antilichaam bestrijden. Lymfocyten worden onderverdeeld in twee categorieën: T-lymfocyten en B-lymfocyten. De T staat voor thymus (zwezerik), de klier die dit soort lymfocyten aanmaakt.

Lymfocyten

De T-lymfocyten (ook wel T-cellen genoemd) hebben een tweeledige functie in het afweersysteem: het bestrijden van lichaamsvreemde cellen door er een chemische stof op los te laten en het controleren van het afweermechanisme. De T-lymfocyten hebben een onderdrukkende functie doordat ze het lichaam beschermen tegen de extreme reacties van de eigen verdedigingsmechanismen en doordat ze de B-lymfocyten aanzetten tot actie. De B-lymfocyten produceren alleen antilichamen.


Relevante artikelen
2 reacties
 1. De waarde voor lymfocyten moeten tussen de 1-3,5 zijn.
  Ik heb een waarde van 4,13.
  Is dit ernstig?
  De M-proteine moet tussen de 60-80 zijn.
  Bij mij is dit 81
  Graag uw reactie

  mvrgr,
  Juanita

 2. Tot mijn grote ontzetting lees ik dat het tetanus vaccin, wat ik iedere 10 jaar laat zetten, en net weer gedaan heb, tot vermindering van de T lymfocyten leidt en meer kans op Alzheimer, MS etc.
  Ik ben altijd snel moe en ziek en nu na 5 dagen vd injectie dus al weer en begrijp nu waarom. Mega spijt dat ik die heb laten zetten. Terwijl deze niet eens nodig blijken te zijn lees ik ook nog eens!
  Waar kun je je gehalte laten testen?
  Ook met de huidige corona ben ik nu dus juist veel bevattelijker voor erger ziek worden ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips