Wratten

Wratten zijn kleine, onschadelijke tumoren die veroorzaakt worden door virussen. Als u er niets tegen doet, zullen de meeste wratten na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Ze zijn onschuldig, komen vaak voor en zijn erg besmettelijk. De meeste mensen lopen wratten op door contact met andere mensen die last hebben van wratten. Dat contact kan ook indirect zijn, bijvoorbeeld in gemeenschappelijke douches of in een zwembad. Het dragen van sandalen of slippers in zo’n omgeving minimaliseert het risico.

Als u in contact komt met een virus dat wratten veroorzaakt, zullen ze de huid infecteren en zich vermeerderen. Meestal groeien wratten in de loop van de tijd uit en krijgen dan een ruw, schilferig uiterlijk. Er zijn vele soorten wratten en ze kunnen zich overal op het lichaam bevinden: gewone wratten worden meestal aangetroffen op de handen en de vingers; plantaire wratten zijn kleine, harde korrels die zich op de voetzool bevinden; platte wratten, vaak te vinden op het gezicht van kinderen en jongvolwassenen, zijn glad, plat en hebben een geelbruine kleur; genitale wratten, meestal groter en zachter dan andere wratten; en nagelwratten, veroorzaakt door overmatig nagelbijten.

Vrij verkrijgbare geneesmiddelen kunnen gewone wratten verwijderen. Maar wees ervan doordrongen dat niet alle populaire remedies voor iedereen of elke wrat werken. Diabetici of mensen met een slechte bloedsomloop mogen geen ‘wratverwijderaars’ gebruiken. Raadpleeg altijd uw arts of apotheker voordat u zelf de middelen gaat gebruiken. Een goede hygiëne, zoals het geregeld wassen van de handen, voorkomt het verspreiden van de wratten naar andere gedeeltes van het lichaam of naar andere mensen.

Het is van belang om uw arts of apotheker te raadplegen voordat u gebruik gaat maken van vrij verkrijgbare geneesmiddelen of behandelingsmethodes. Zij kunnen u inlichten over het juiste gebruik ervan en over mogelijkebijwerkingen en contra-indicaties. Nieuwvorming van de huid, waarbij verdikking van de opperhuid plaatsvindt. Wratten kunnen overal optreden. Meestal aan handen, voeten en gezicht. Het ontstaan van een wrat wordt veroorzaakt door het papillomavirus. Een hardnekkig micro organisme dat in de opperhuid dringt en de groei van huidcellen stimuleert.

Zijn wratten te voorkomen?

Wratten worden veroorzaakt door een virus. Deze virussen hangen in de lucht en worden dus net als elke virale infectie opgedaan. Als u gevoelig bent voor het virus en u net een snijwondje of barst in de huid hebt waar het zich kan nestelen/ krijgt u een wrat. Zo eenvoudig is het. Toch zijn er dingen die u kunt doen om de kans op het krijgen van een wrat te verkleinen.

Houd uw schoenen aan.

Het wrattenvirus gedijt het beste in een flink vochtige omgeving. In zwembaden/ sauna’s en kleedkamers bij een sporthal moet u dus altijd plasticsandalen dragen om contact met de vloer te vermijden. Door niet op blote voeten te lopen, vermijdt u ook kleine barstjes of snijwondjes in uw
voeten waarin het virus zich gemakkelijk zou kunnen innestelen.

Wissel regelmatig van schoeisel.

Aangezien het wrattenvirus van een vochtige omgeving houdt, moet u regelmatig van schoenen wisselen om ze de kans te geven goed te drogen.

Houd het hygiënisch.

Misschien is het geen slecht idee de douche bij de sportclub vooraf te reinigen met een product als Dettol. Ook gewoon bleekwater is doeltreffend genoeg om virussen en bacteriën te doden.

Kijken mag, aankomen niet.

Wratten verspreiden zich bijzonder gemakkelijk. Als u er bijvoorbeeld een op uw voetzool hebt, probeer er dan met uw handen vanaf te blijven. Als u zelfs maar een minuscuul wondje aan uw vinger hebt, dan riskeert u ook daar een wrat te krijgen.

Verzorg uw nagelriemen.

Als het wrattenvirus zich in een wondje of huid kloofje in de buurt van de nagelriem nestelt, kan dit een erg pijnlijk soort wrat veroorzaken die zeer moeilijk te behandelen is. Als u een wondje oploopt aan de nagelriem, kunt u het beste antibiotische zalf aanbrengen en het wondje afdekken met een verbandje tot het genezen is.

Blijf kalm.

Naar het schijnt zouden mensen die onder stress staan en slecht eten, gevoeliger zijn voor wratten. De wratten schijnen zich dan ook gemakkelijker te verspreiden. Probeer het dus kalm aan te doen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips