Neuspoliep

Wanneer het slijmvlies van de neus is gezwollen en uitpuilt in het neuskanaal is er sprake van een neuspoliep. Deze kan enkelvoudig zijn, maar soms zijn het er meer, die in een groep bijeen staan waardoor de persoon moeilijk door de neus kan ademen en minder goed kan ruiken. Neuspoliepen worden veroorzaakt door een overproductie van vocht in het slijmvlies, soms als gevolg van hooikoorts, soms door een andere vorm van allergie. Vaak valt er voor het ontstaan van neuspoliepen geen duidelijke oorzaak voor aan te wijzen.

Diagnose.

Wanneer u hebt geconstateerd dat de neus nooit schoon is, het ademen door de neus moeilijkheden oplevert en u minder goed kunt ruiken, dan kan het zijn dat u er een neuspoliep hebt. Hoofdpijn kan worden veroorzaakt doordat een poliep de opening tussen één van de bijholten en de neus heeft afgesloten. Soms kunt u dit zelf constateren door met behulp van een lamp en een spiegel in de neus te kijken. U ziet dan een parelmoerachtige massa. Omdat poliepen zich nogal eens achter in de neus bevinden, zijn ze vaak moeilijk te zien.

neuspoliepen

Neuspoliepen moeten door een arts worden behandeld. Bij het onderzoek zal de arts gebruik maken van een neusspeculum. Dit is een tangetje dat wat lijkt op een tangetje voor suikerklontjes, waarmee hij de binnenkant van de neus kan bekijken.

Hoe ernstig zijn neuspoliepen?

Neuspoliepen zijn hinderlijk, maar vormen geen ernstige bedreiging van de gezondheid. Soms belemmeren zij de drainage van de bijholten zodanig dat ze aanleiding geven tot herhaalde bijholtenontstekingen en wordt de ademhaling door de neus ernstig belemmerd. Er is mogelijk ook een oorzakelijk verband tussen het ontstaan van poliepen en het chronisch gebruik van aspirine en de taai-slijmziekte (cystische fibrose).

Behandeling.

Neuspoliepen moeten operatief worden verwijderd, wat meestal onder plaatselijke verdoving geschiedt. Ze kunnen echter weer opnieuw ontstaan, hetgeen een tweede operatie noodzakelijk maakt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips