Allergische reactie van warmte en kou

Klachten en verschijnselen
Onder invloed van warmte, kou, door zonlicht of zelfs alleen al door wrijven, kunnen huiduitslag, bulten en striemen ontstaan, zoals bij netelroos.

Alarmerende verschijnselen

Spierkrampen, braken en bewustzijnsverlies als gevolg van een onderdompeling in koud water. Wel één van de meest raadselachtige op allergie lijkende reacties is de reactie op fysische prikkels zoals druk, warmte, kou, licht en zonnestralen. In de meeste gevallen ontstaan daarbij galbulten. Mensen die deze reacties vertonen, hebben vaak een zeer gevoelige huid. Soms kan bij hen alleen al het wrijven van de huid met een stomp voorwerp binnen een paar minuten een zwelling veroorzaken. Bij dermografie kan het voorkomen dat na een lichte aanraking van de huid, bijvoorbeeld met een vingernagel, onmiddellijk roodheid ontstaat, waarna zich een kwaddel ontwikkelt op de plaats van de aanraking.

Diagnose.

Onder fysische allergieachtige verschijnselen vallen ook de kleine galbulten die ontstaan in aansluiting op een zware lichamelijke inspanning, een warme douche of een hevige emotie; het opzwellen van handen en voeten tengevolge van druk en het verwarmen van de huid nadat deze onderkoeld is geweest. Om er achter te komen of koude- of warmteprikkels de oorzaak zijn, zal de huisarts een uitgebreide ziektegeschiedenis opnemen en proeven uitvoeren om na te gaan of er een reactie ontstaat na contact van de huid met koude en warme voorwerpen.

Behandeling.

Bij overgevoeligheid voor warmte en kou is de beste behandeling deze prikkels zoveel mogelijk te vermijden. Draag daarom warme kleren bij koud weer. Neem een lauwe douche in plaats van een zeer warme of zeer koude. Ga niet zwemmen in koud water, wanneer u weet dat er galbulten ontstaan als het lichaam bloot staat aan koudeprikkels. In noodgevallen kan een arts een krachtig antihistaminicum geven.

Galbulten die het gevolg zijn van de invloed van zonlicht, kunt u vermijden door zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken. Wanneer de bulten ontstaan na het gebruik van parfums, geneesmiddelen, zoals antibiotica, diuretica (middelen die de urineproductie stimuleren), bestrijdingsmiddelen van huidschimmels en bloedsuikerverlagende middelen, moeten deze ook worden vermeden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips