Wat is een poliep eigenlijk?

Een poliep of papilloom is een zwelling van de huid of het slijmvlies. Ze komen meestal voor in de holte van een orgaan. In bijvoorbeeld de baarmoeder(mond), het maag-darmkanaal en neus(bij)holten komen poliepen bijvoorbeeld regelmatig voor. Verreweg de meeste poliepen zijn goedaardig, al komen er wel kwaadaardige (maligne) poliepen voor in bijvoorbeeld het darmslijmvlies.

 

Het ontstaan van een poliep

Vaak ontstaan poliepen door woekerende cellen in het slijmvlies. Er is dan sprake van weefselgroei in een holte in het lichaam. Het is een combinatie van bindweefsel en vochtophoping. Een poliep kan door specialisten worden herkend aan de vorm, want een poliep is gesteeld: aan het uiteinde dikker dan aan de basis. Slechts zelden is er sprake van een kwaadaardige poliep.

 

Soorten poliepen

Er kunnen op verschillende plaatsen in het menselijk lichaam poliepen voorkomen:

 

  • In de darmen. Hoe een darmpoliep ontstaat, is vrijwel altijd onbekend. Door middel van een coloscopie wordt het slijmvlies van de dikke darm bekeken, waardoor darmpoliepen kunnen worden gedetecteerd. Als de poliep groeit, kan de darm erdoor worden geblokkeerd. In ongeveer 5% van de gevallen resulteert een darmpoliep in darmkanker, waardoor vaak wordt gekozen voor preventieve verwijdering.

 

  • In de neus. Een neuspoliep ontstaat doordat het slijmvlies opzwelt na een allergische ontsteking. Zo wordt een slijmvlieszakje gevormd, dat de holte vult. Dat leidt tot vervelende complicaties, zoals een loopneus, neusverstopping, hard snurken of moeilijk ademen. Neussprays of tabletten kunnen worden voorgeschreven om een neuspoliep te behandelen, maar ook een operatieve verwijdering is mogelijk.

 

  • Bij de stembanden. Een verkeerd of veelvuldig gebruik van de stembanden kan ervoor zorgen dat het slijmvlies beschadigd raakt, waardoor een poliep zich kan vormen. Er ontstaat een vochtophoping, een soort blaar, die zich verbindweefselt. De poliep veroorzaakt heesheid of zelfs volledig stemverlies. Vrijwel altijd is operatieve verwijdering noodzakelijk, gevolgd door een periode van rust.

 

Heb ik een poliep?

Veel mensen ontdekken een poliep doordat er sprake is van een zwelling of door vervelende klachten die symptomatisch zijn. Omdat een poliep een gezwel betreft, maken veel mensen zich ongerust. Hoe herkent u nu een poliep en wat moet u vervolgens doen? Dat is afhankelijk van de soort poliep. Poliepen in het maag-darmkanaal worden eigenlijk nooit opgemerkt, tenzij ze groeien en als gevolg daarvan zorgen voor klachten. Een neus- of stembandpoliep wordt vaak eerder opgemerkt, omdat u last krijgt van uw neus of stem. Deze poliepen zijn vrijwel altijd goedaardig, maar behoeven wel behandeling. Ga er dus mee naar uw huisarts, zodat u op tijd kunt worden doorverwezen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips