Kattenallergie
Bij een kattenallergie bent u allergisch voor katten en kunt u last krijgen van jeuk als er een kat in de buurt is of in de buurt is geweest. Kattenallergie kan ineens ontstaan, terwijl u al volwassen bent. Het kan ook dat de kattenallergie op jonge leeftijd al de kop op steekt, maar dat de allergie toeneemt naarmate u ouder wordt. Kattenallergie komt in verschillende intensiteiten voor. De een reageert alleen allergisch als de huid direct in contact komt met de kat, de ander krijgt al overal jeuk zodra hij/zij een huis binnenstapt waar een kat rondloopt.
De oorzaak
Bij kattenallergie ontstaan er reacties op katten vanuit het afweersysteem. Er kunnen verschillende allergenen van de kat afkomen, die bij een allergisch persoon reacties veroorzaken. Het voornaamste allergeen is het Fel d 1 eiwit. Dit eiwit wordt in de kattenhuid, door talgklieren, aangemaakt. Hetzelfde allergeen zit overigens ook in kattenspeeksel.
Symptomen
Het eiwit en/of andere allergenen komen in de lucht of op materialen waarmee de kat in aanraking is geweest. Hierdoor komt het in aanraking met uw slijmvliezen, waarop het afweersysteem reageert. Het afweersysteem reageert door ontstekingsbevorderende stoffen, zoals histamine, te produceren. In de praktijk veroorzaken de allergenen in de neus, waar ze op het neusslijmvlies komen, jeuk en/of een branderig gevoel. Als u een kattenallergie heeft, kunt u niezen of een loopneus krijgen. Door zwelling van het slijmvlies kan in hevige gevallen ook hoofdpijn worden veroorzaakt. Als de allergenen in de ogen komen, kunt u last krijgen van branderige, jeukende en tranende ogen. En wanneer de allergenen ingeademd worden, kunt u last krijgen van hoesten en kriebels in de keel. Op de huid, door bijvoorbeeld likken van de kat, kunnen zwellingen en rode plekjes ontstaan.
Behandeling
Als u wilt weten of u kattenallergie heeft, kunt u dit laten testen, via een bloedtest en via een priktest. Indien nodig kunt u antihistaminica in de vorm van oogdruppels of tabletjes krijgen. Deze medicatie zorgt ervoor dat het afweersysteem, bij contact met de kattenallergenen, geen ontstekingsbevorderende stoffen aanmaakt.
Medicatie is niet bedoeld om dagelijks in te nemen. Bij een kattenallergie dient u op andere manieren de allergische reacties te verminderen. Dit kan door veel schoon te maken, te kiezen voor zo weinig mogelijk stoffen meubilair en te kiezen voor een poes in plaats van een kater. Poezen produceren namelijk minder Fel d 1 eiwit in de talgklieren.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.