Zonnebrand

Zonnebrand treedt op als de straling die uw lichaam absorbeert groter is dan het lichaamspigment melanine op kan nemen. Melanine beschermt de huid en bepaalt de huidskleur. Des te langer u blootgesteld wordt aan ultraviolette straling, des te meer melanine u produceert, en des te bruiner u wordt, totdat het verzadigingspunt bereikt is en er zonnebrand optreedt. Te veel zon kan leiden tot blijvende schade of zelfs huidkanker.

In de meeste gevallen verbrandt slechts de toplaag van de huid, wat resulteert in roodheid, gevoeligheid, pijn, en een gevoel van hitte. Deze gevolgen worden meestal na een paar uur waargenomen en gevoeld en vervolgens kan de huid vier tot zeven dagen lang vervellen. Ernstiger verbrandingen kunnen blaren veroorzaken, het vervellen kan heftiger zijn, en tevens kunnen koorts, koude rillingen en misselijkheid optreden. Ernstige gevallen vereisen medische zorg. Buiten de onmiddellijke gevolgen van zonnebrand, moet u er rekening mee houden dat huid die jarenlang blootgesteld wordt aan een teveel aan zonnestraling blijvende schade kan oplopen.

In ieder geval zal de huid vroegtijdig verouderen, uitzakken en rimpelig worden en een leerachtig uiterlijk krijgen. In het ergste geval kunt u huidkanker krijgen. Als u veel tijd doorbrengt in de zon, ga dan geregeld na of moedervlekken van vorm veranderen, of dat er op de huid jeukende, branderige of bloedende plekken ontstaan. Ieder vermoeden van kanker moet onmiddellijk door een arts onderzocht worden.

Mensen met een lichte huid lopen meer gevaar dan mensen met een donkere huid. Bepaalde geneesmiddelen verhogen de gevoeligheid van de huid voor ultraviolette straling. Raadpleeg uw arts of apotheker. Op zonnebrandcrèmes wordt tegenwoordig de ‘zonprotectiefactor’ aangegeven. Des te hoger het nummer, des te groter de bescherming. Mensen die snel verbranden moeten zonnebrandcrèmes van minstens factor 15 gebruiken. Breng de crème overvloedig aan op de aan de zon blootgestelde huid. Smeer u geregeld opnieuw in voor een optimale bescherming. De zon brandt het felst tussen 10.00 en 14.00 uur, ga in die tijd zo weinig mogelijk in de zon liggen. Doe dit ook niet als het bewolkt is, want wolken houden ultraviolette straling niet tegen.

Als u verbrand bent, kunt u baat hebben bij de volgende vrij verkrijgbare middelen: aspirine, ibuprofen en acetaminofen verminderen de pijn en de zwelling (laat kinderen onder de zestien jaar GEEN aspirine slikken, tenzij voorgeschreven door een arts), anesthetische crèmes of spray’s brengen tijdelijke verlichting; antibacteriologische zepen en antiseptica voorkomen infecties; producten op basis van aloë-vera verzachten en verkoelen oververhitte huid; vochtinbrengers voorkomen dat uw huid uitdroogt of strak wordt. Verkoelende compressen en koude baden zijn eveneens probate middelen.

Het is van belang om uw arts of apotheker te raadplegen voordat u gebruik gaat maken van vrij verkrijgbare geneesmiddelen of behandelingsmethodes. Zij kunnen u inlichten over het juiste gebruik ervan en over mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties. Verbranding van de huid door ultraviolette stralen van het zonlicht. De huid wordt rood en schilferig. In ernstige gevallen kunnen blaren en zweren ontstaan, maar ook hoofdpijn en koorts.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips