Hepatitis E

Hepatitis E (HEV) is een epidemisch non-A, non-B-virus. Men denkt dat de ziekte door meer dan één virus wordt veroorzaakt. Tot nu toe is er geen bloedtest beschikbaar om de HEV-virussen te ontdekken. Het doet zich voornamelijk na natuurrampen voor en wordt verspreid door voedsel en water dat met ontlasting is besmet.

Bij de meeste mensen ontwikkelen er zich geen ziekteverschijnselen. Zij die wel ziek worden klagen over vermoeidheid, gebrek aan eetlust, vergeling en in sommige gevallen misselijkheid en overgeven. Men kan van hepatitis E niet genezen. De patiënt moet veel bedrust houden en veel drinken, maar alcoholische dranken vermijden, omdat deze te veel eisen van de al beschadigde lever.

Wanneer het niet behandeld wordt, kan hepatitis E leiden tot chronische hepatitis. Ongeveer 10% van de mensen die HEV heeft, zal uiteindelijk chronische hepatitis krijgen. Chronische hepatitis is een intense en progressieve ontsteking en vernietiging van de levercellen. Men ontwikkelt vaak cirrose. Wanneer zich cirrose van de lever ontwikkelt, doorbreekt een interne ontsteking (fibrosis) de normale structuur van de lever. De onbeschadigde cellen vermenigvuldigen zich om geregenereerde knobbeltjes te vormen. Deze knobbeltjes worden ontoereikend van bloed voorzien en het gevolg is dat de leverfunctie na enige tijd geleidelijk aan niet meer te repareren is.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips