Medische termen en afkortingen: K

Bekijk hier alle Medische termen en afkortingen

 

K-cellen of killer-cellen zijn lymfocyten of macrofagen die verantwoordelijk zijn voor antistof-afhankelijke celvergiftiging.

Kalium is een mineraal dat tezamen met natrium en andere stoffen de waterhuishouding van het lichaam regelt, zorgt voor een normale hartslag en verantwoordelijk is voor de geleiding van veel zenuwimpulsen en de samentrekking van spieren.

Kanker is de algemene term voor de vorming van nieuwe weefselcellen die zich ongecontroleerd vermenigvuldigen. Kankercellen dringen gezonde cellen binnen en vernietigen deze.

Het Kaposi-sarcoom bestaat uit een aantal kwaadaardige huidtumoren die worden gekenmerkt door blauwrode knobbeltjes. Deze ziekte komt vaak voor bij patiënten met aids. In combinatie met het aids-virus zijn de tumoren agressief en verspreiden zich door het gehele lichaam. Bestraling is een van de behandelingen die goede resultaten geeft.

Een kapside is een proteïnemantel om het nucleoïd van een virion.

De Karnofsky-score is een subjectieve beoordeling van de toestand waarin een patiënt zich bevindt. 100 = normaal, 70 = niet in staat bepaalde activiteiten te verrichten, 40 = invalide, 0 = overleden. De score is vernoemd naar de Amerikaanse arte D.A. Karnofsky.

Karyotypen zijn de chromosoomkenmerken van een individu of soort.

Karyotypen zijn de chromosoomkenmerken van een individu of soort.

Katabolisme is het destructieve proces waarbij complexe verbindingen worden afgebroken in eenvoudige verbindingen. Weefselafbraak is een voorbeeld van katabolisme.

Een katalysator is een stof die een chemisch proces versnelt of vertraagd zonder zelf te worden ontleed.

Een katheter of catheter is een lange, dunne, flexibele, holle buis die om verschillende medische redenen in het lichaam kan worden ingebracht.

Een kation is een positief geladen ion.

Keratine of hoorn is het belangrijkste bestanddeel van de menselijke huid, haar, nagels en tandglazuur. Het is een vezelachtig, zwavel bevattend eiwit.

Keratose is de verhoorning van de huid of slijmvliezen.

Een kerion is een ontstoken wond als gevolg van een immuniteitsreactie op een schimmelinfectie. Diverse wonden ontstaan en genezen binnen korte tijd zonder dat daar een behandeling aan vooraf is gegaan.

De kerndelingsspoel is de as waarlangs de chromosomen tijdens de mitose en meiose worden verspreid.

De kerntemperatuur is de temperatuur diep in het lichaam, bijvoorbeeld in een orgaan.

Het kiemblad is een laag cellen waarin het embryo zich in een vroeg stadium verdeelt.

Een kilocalorie is de hoeveelheid warmte die nodig is om een kilogram water één graad Celsius in temperatuur te doen stijgen. Tegenwoordig spreekt met van kilojoules; 1 kcal = 4,1868 kJ.

Een kilogram is de maateenheid van 1000 gram (2 pond).

Kinetose is een andere term voor bewegingsziekte.

kinkhoest (pertussis) is een infectieziekte die gewoonlijk bij kinderen voorkomt en wordt gekenmerkt door een stuipachtige hoest die soms wordt gevolgd door een kraaiend inademen van lucht.

Een klier is een samenstelsel van specifieke cellen die rechtstreeks of via een gang vocht afscheiden aan het bloed.

De klieren van Bartholin (glandula vestibularis major) zijn twee erwtachtige klieren met elk een gang die uitmondt in de vulva bij de vagina. Bij seksuele opwinding scheiden deze klieren een vloeistof af die het gebied rond de vulva vochtig maakt.

De klieren van Brunner zijn de duodenale klieren. Het zijn kleine, vertakte klieren die voorkomen in het slijmvlies van het eerste deel van de twaalfvingerige darm.

Een kloof is een scheurtje in de huid.

Een kneuzing of blauwe plek is een verkleuring onder de huid, gewoonlijk blauw of zwart, die wordt veroorzaakt door een bloeding na een verwonding..

Kolonisatie is de ‘bezetting’ van een bepaald lichaamsgebied door (pathogene) micro-organismen.

Het afkolven van melk is het aftappen van de borsten wat door vrouwen wordt gedaan die borstvoeding geven en een te hoge melkproductie hebben.

Kooldioxyde is een kleurloos, geurloos gas dat wordt gevormd door lichaamsweefsels en door de longen wordt uitgescheiden.

Koolhydraten zijnorganisch-chemische verbindingen opgebouwd uit de elementen koolzuur, zuurstof en waterstof; ze vormen het hoofdbestanddeel van onze voeding.

Koorts is een abnormale hoge lichaamstemperatuur, boven 38 graden Celsius, en is meestal het resultaat van een bacteriële infectie of virusinfectie, zoals een verkoudheid of griep, maar kan ook op een ernstiger probleem wijzen. Koorts wordt vaak bestreden met aspirine of ibuprofen en ook met ijscompressen en koude douches of baden, maar de onderliggende oorzaak wordt hiermee niet bestreden. Hoge koorts kan leiden tot hersenbeschadiging.

De Korotkoff-tonen zijn de geluiden die worden gehoord als de bloeddruk van een patiënt wordt opgenomen met een bloeddrukmeter en een stethoscoop. Als de lucht uit het manchet ontsnapt, wordt het pompen van het bloed in de bloedvaten gehoord.

Kroep is een ontsteking van het strottenhoofd, de luchtpijp en de bronchi die vooral voorkomt bij kinderen.

Krop is het opzwellen van de schildklier in de hals en wordt vaak veroorzaakt door een tekort aan jodium in het voedsel of een overdaad aan bepaalde voedingsstoffen.

De kuitspieren zijn een spiergroep die loopt van de achterkant van de knie naar de hiel. De kuitspiergroep bevat de gastrocnemius, de soleus en de achillespees. Ze vormen een bolling over het achterste deel van het onderbeen. Contractie of samentrekking van deze spiergroep trekt de hiel omhoog en veroorzaakt zo een beweging in de tenen waardoor we kunnen lopen, rennen en springen.

Kwashiorkor is een ernstige vorm van ondervoeding bij jonge kinderen die vooral voorkomt op het arme platteland in de tropen.

Kwik is een zwaar, giftig metaal dat vloeibaar is bij kamertemperatuur. Het wordt gebruikt in thermometers, barometers, gaslampen en batterijen. Dit metaal komt ook voor in bepaalde medicijnen.

Kyfose is de medische term voor een ernstige kromming van de wervelkolom waardoor een bochel ontstaat.

Kyfose is de medische term voor een ernstige ronding van de wervelkolom waardoor een bochel ontstaat.

Een kyste of cyste is een met vocht gevulde holte in weefsel.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips