Kroep

Kroep, kinderziekte, meestal in de leeftijd van 2 à 3 jaar. Ze manifesteert zich voornamelijk door schor, hees, krassend hoesten (zogenaamde kroephoest) en bemoeilijkte ademhaling. Het strottenhoofd is gezwollen, ontstoken, vernauwd of met een zogenaamde pseudo membraan, een laagje bestaande uit ontstoken materiaal, bedekt, zodat de luchtwegen deels geblokkeerd zijn. Een spastische kroep (kramphoesten) treedt meestal plots in de nacht op en dan zonder koorts.

In noodgeval is bij wijze van eerste hulp de toevoer van warme, vochtige lucht voldoende. Het kind moet zo mogelijk in een kamer met hoge luchtvochtigheid en warmte gebracht worden, bijvoorbeeld in de badkamer, waar zich door toevoer van heet water (badkuip of douche) damp en daarmee vochtige warmte ontwikkelt.

Ieder soort kroep, strottenhoofdontsteking of zware verkoudheid bij kinderen, vereist een zorgvuldig toezicht. Een ernstige vorm van kroep gaat gepaard met koorts, zware ademnood en bronchitis. Ook difterie van het strottenhoofd leidt met toenemende heesheid, hoesten, bemoeilijkte ademhaling en koorts tot kroep. Een kind dat tegen difterie ingeënt is, loopt praktisch nooit het risico ziek te worden ten gevolge van difterie-kroep.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips