Normale groei en ontwikkeling

De eenjarige:
De snelle gewichtstoename van het eerste jaar neemt geleidelijk af tijdens het tweede jaar waarin het gewicht toeneemt met gemiddeld 2,5 kilo. De lichamelijke veranderingen van uw kind bestaan onder meer uit een overgang van de molligheid van baby naar de slankere en meer gespierde bouw van peuter.

Dit is een opwindende tijd voor u en uw baby. Uw eenjarige begint te lopen en te praten. Deze vaardigheden, samen met een eigen wil en het begin van onafhankelijkheid, maken van hem een vastberaden onderzoeker.

Ook al heeft de eenjarige geen uitgebreide woordenschat, hij ontwikkelt in toenemende mate het vermogen taal te begrijpen. Deze zogenaamde passieve taalbeheersing legt de basis voor een soort taalexplosie die optreedt tussen de leeftijd van 2 en 3 jaar. Het gemiddelde kind van 18 maanden gebruikt waarschijnlijk slechts ongeveer tien woorden, maar binnen één jaar heeft hij een beduidende woordenschat opgebouwd en kan in eenvoudige zinnen spreken.

Een kind van deze leeftijd is voortdurend op onderzoek uit door betasten, in de hand houden, klimmen en van alles in de mond stoppen. De eenjarige zal iedere prullenmand omdraaien en geen lade met rust laten. Iedere hoek wordt onderzocht. Veiligheid wordt van levensbelang; de wereld van de eenjarige moet ’baby-veilig’ zijn.

De tweejarige:

Op de leeftijd van 2 jaar beginnen de meeste kinderen zich in woorden uit te drukken. Op een bepaald moment, nadat ze 2 jaar geworden zijn, kunnen de meeste kinderen hun naam zeggen en alledaagse voorwerpen benoemen. Ze kunnen spreken in zinnen van drie tot vier woorden en zelfs korte gesprekken voeren.

Tweejarigen staan vooral bekend om hun negatief gedrag. Driftaanvallen – vaak uit frustratie – zijn normaal.

De meeste tweejarigen spelen niet actief met andere kinderen. Wel vinden ze het plezierig te spelen in de nabijheid van kinderen van hun leeftijd. Wanneer het kind de leeftijd van 3 jaar nadert, zal hij meer geïnteresseerd raken in sociale contacten.

De tweejarige is een grote imitator. Als u het gras maait, zal uw tweejarige achter u aan willen lopen met zijn speelgoedgrasmaaier. Of uw kind zal met alle geweld zijn eigen stoffer en blik willen hebben wanneer u daarmee ook in de weer bent.

De driejarige:

Uw driejarige heeft een beter coördinatievermogen dan hij had op de leeftijd van 2 jaar. Omstreeks het derde jaar kunnen de meeste kinderen voetje voor voetje de trap oplopen, al zijn de meesten vóór hun vierde nog niet in staat op deze manier de trap af te komen. De driejarige kan ook korte tijd op één voet staan.

De woordenschat van uw driejarige breidt zich voortdurend uit en zijn uitspraak verbetert. Een kind kan u op driejarige leeftijd vertellen hoe oud hij is, van welk geslacht en hij kan eenvoudige tekeningen ruw natekenen.

De driejarige houdt van zijn ouders en wil precies zijn zoals zij. Identificatie met de rollen waarvoor de ouders zo duidelijk model staan, is belangrijk en legt het fundament voor het karakter van uw kind.

De vierjarige:

Een kind van 4 spreekt zo goed dat ook vreemden hem begrijpen: zijn zinnen worden steeds ingewikkelder.

Een kind van deze leeftijd heeft een levendige fantasie en de grens tussen wat werkelijkheid en wat denkbeeldig is, is vaak onduidelijk.

Bij sommige kinderen op deze leeftijd en zelfs al jonger komen angsten voor. Een vierjarige is bang voor de dood, voor dieren en voor het donker.

De vijfjarige:

Een kind van 5 kan gewoonlijk al hinkelen en soms al touwtjespringen. Hij kan nauwkeurig figuren natekenen, zoals een driehoek, en ontwikkelt zijn taalvaardigheid verder.

Kinderen van deze leeftijd beschikken over de coördinatie die voor het schrijven vereist is en velen hebben dit al geleerd. Bovendien is het voor vijfjarigen niet ongewoon te leren lezen nog voor ze daar op school mee beginnen.

De vijfjarige is een sociaal wezen. Anders dan het jongere kind zal de vijfjarige wanneer hij voor de keuze gesteld wordt de middag door te brengen met zijn ouders of met een vriendje, bijna steeds kiezen voor het vriendje.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips