Berg
In de eerste maanden na de geboorte hebben veel baby’s last van berg. Op het hoofdje van de baby zitten dan gelige vettige schilfers. Dit is geheel onschuldig en hoeft niet behandeld te worden. U kunt het eventueel zachtjes verwijderen, maar wees voorzichtig!
Hoe ontstaat berg?
Het precieze mechanisme is niet bekend. De talgklieren van de hoofdhuid zijn waarschijnlijk erg actief, waardoor er meer talg wordt aangemaakt dan normaal. Dit zorgt ervoor dat oude huidcellen, die normaal van de huid af zullen vallen, nu aan de huid blijven plakken.
Wie hebben er last van?
Alle baby’s kunnen berg krijgen. Het komt heel veel voor. Het ontstaat meestal in de eerste levensmaanden en verdwijnt gemiddeld voordat een kindje een half jaar oud is. Het kan echter langer aanhouden. Als het veel langer aanhoudt kan het lijken op eczeem. Ga naar u huisarts om te vragen of het toch geen eczeem is.
Wat is de behandeling?
Berg hoeft niet behandeld te worden. Het is geheel onschuldig en kinderen hebben er bijna nooit last van. Het jeukt niet en doet geen pijn. Als u er toch iets aan wilt doen, omdat u het er bijvoorbeeld niet mooi uit vindt zien, kunt u heel voorzichtig de schilfers van het hoofdje verwijderen. Dit doet u door het hoofdje met zoete olie in te smeren. Hierdoor worden de schilfers zacht en zijn ze gemakkelijk weg te halen. Als de schilfers zacht zijn kunt u ze heel voorzichtig van het hoofdje verwijderen. U kunt dit bijvoorbeeld met een zachte kam of een kartonnen kaartje doen. Was de haren hierna me een speciale babyshampoo. Wees voorzichtig. Als de schilfertjes goed zitten vastgeplakt en u te hard trekt kan de hoofdhuid gemakkelijk stuk gaan en kunnen er kleine wondjes ontstaan. Sommige ouders denken dat berg wordt veroorzaakt door de voeding van de baby. Dit is echter niet het geval.
Is het besmettelijk?
Berg is niet besmettelijk. U kindje mag dus gewoon met andere kinderen in aanraking komen, tenzij uw kindje een andere besmettelijke ziekte heeft.
Twijfelt u toch nog?
Als u twijfelt of u kindje berg heeft of als u niet goed weet wat u moet doen kunt u advies vragen bij het consultatie bureau. Mocht u hier komende tijd toevallig geen afspraak hebben, dan kunt u ook altijd een afspraak maken bij de huisarts. Als de hoofdhuid rood is of er ontstoken uit ziet is het ook altijd verstandig om contact met de huisarts op te nemen.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.