De voeding voor uw kleuter

Tegen de tijd dat een kind 2 jaar wordt, behoort hij een voeding te gebruiken die bestaat uit vier basale groepen van voedingsmiddelen: brood en aardappelen; groente en fruit; melk, kaas (of andere melkproducten), vlees, vis, kip, ei of tahoe; en margarine, halvarine of olie. Tevens moet uw kind 1 tot 1,5 liter vocht per dag drinken. De tabel in het kader hierboven doet aanbevelingen met betrekking tot de grootte van de portie en de samenstelling van de voeding die geschikt is voor de voedingsbehoeften van de peuter en kleuter.

Houd echter voor ogen dat de energiebehoefte van ieder kind verschillend is. Uw kind groeit niet even hard als de zuigeling die hij eens was, en heeft waarschijnlijk minder belangstelling voor maaltijden dan de zuigeling die steeds maar naar de volgende maaltijd toe leefde. De hoeveelheden voedsel die uw kind een paar maanden geleden nog graag at, heeft hij niet meer nodig en wil hij ook niet.

Ouders realiseren zich dit vaak onvoldoende en maken zich zorgen als het kind geen zin heeft in eten en zit te kieskauwen. Ze proberen vaak hun kind tot eten te dwingen, hetgeen kan leiden tot langdurige eetproblemen en de maaltijd tot een onplezierige belevenis maakt voor het gehele gezin.

Regelmatige controle van lengte en gewicht van de kleuter, zoals geschiedt op de kleuterbureaus van de kruisverenigingen, kan aantonen of de voedselopname over een bepaalde periode adequaat is geweest. Zo nodig kunnen dan adviezen over de voeding worden gegeven.

Hoewel de kleuter geleidelijk het eetpatroon begint over te nemen van zijn ouders en de andere kinderen in het gezin – dat wil zeggen drie maaltijden per dag – mag u gerust tussendoortjes geven. Het belangrijkste punt is dat kinderen aangespoord moeten worden voor zichzelf uit te maken hoeveel ze willen eten. Als ouders kunt u voor uw kind niet bepalen hoeveel hij moet eten; uw taak is uw kleuter goed gevarieerd en voedzaam voedsel te geven en hem zelf te laten bepalen wat en hoeveel hij wil eten. Voor goed gevarieerd en voedzaam voedsel zorgen en als ouder het goede voorbeeld aan tafel geven zijn de beste methoden om uw kind goede eetgewoonten bij te brengen.

U moet niet denken dat het gegeven voorbeeld van een goed voedingsschema iedere dag slaafs gevolgd moet worden: een kind hoeft geen zeven dagen per week twee porties groente te eten. Het komt er meer op aan dat uw kind, ondanks afwijkingen in de hoeveelheid en in de samenstelling van zijn dagelijks menu, toch over het geheel genomen voldoende en goed samengestelde voeding krijgt.

Laat het kind zijn eigen manier van eten ontwikkelen. Hoewel de normale drie-maaltijden-per-dag methode het beste is, zijn tussendoortjes ook goed voor kinderen. We bevelen ze zelfs aan, speciaal voor peuters die in één keer niet genoeg kunnen eten om aan hun energiebehoefte te voldoen. Kleine hoeveelheden gezond voedsel die in de loop van de dag dikwijls als een hapje gegeten worden, zijn gezond en normaal.

Ongezonde tussendoortjes of geheel ongecontroleerd snoepen kan de eetlust echter verminderen. Als dit het geval is, kunnen hapjes die gemaakt zijn van dezelfde soort voedingsmiddelen als tijdens de maaltijden gegeten worden (bijvoorbeeld plakjes kaas, een snee brood, yoghurt, rauwe groente of fruit) uw kind toch dezelfde onmisbare voedingsbestanddelen geven. Zolang uw kind het juiste voedsel wordt gegeven en hij de gelegenheid heeft om het rustig op te eten, is de kwestie maaltijd versus tussendoortje niet van werkelijk belang.

Bedenk dat uitgebalanceerde voeding ook vetten zal bevatten, zoals boter, margarine, olie en toetjes. Nadat uw kind 2 jaar is geworden, moet u matig zijn met het geven van vet.

De laatste jaren zijn mensen zich meer bewust geworden van hetgeen ze eten. Overmatig gebruik van vet kan bijdragen aan latere gezondheidsproblemen – daarom mag de voeding van een kleuter ook geen overmaat aan vet bevatten. Echter het eten van vet voedsel hoeft niet perse beperkt te worden. Wel moet het overmatig gebruik ervan worden voorkomen.

Bepalen van het cholesterolgehalte bij uw kind is meestal overbodig. Cholesterol is belangrijk voor de groei; en daarom is zo’n screening slechts nodig als in uw familie hartziekten op vroege leeftijd optreden of hoge vetspiegels in het bloed voorkomen. Indien dat het geval is en uw huisarts een te hoge waarde constateert, moeten in overleg met de huisarts dieetmaatregelen genomen worden om het cholesterolgehalte te verminderen. Een diëtist kan daarbij worden ingeschakeld.

U hoeft niets radicaals te doen om uw kind gezonde voeding te geven. U hoeft slechts deze richtlijnen te volgen bij het kopen van levensmiddelen en het plannen van de dagelijkse voeding.

Neem halfvolle of magere melk in plaats van volle melk voor kinderen die ouder dan 2 zijn.

Koop magere kaas en magere yoghurt.

Snijd de vetranden van het vlees af en koop bij voorkeur mager vlees en magere vleeswaren.

Dien vaker vis en gevogelte op.

Geef vetarme koekjes en crackers.

Beperk het aantal eieren tot drie per week.

Vervang boter door halvarine en besmeer boterhammen niet te dik.

Maak geen gewoonte van vetrijke tussendoortjes.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips