Doofheid bij baby`s

Om een normaal taal- en spraakgebruik te kunnen ontwikkelen moet een baby over een goed gehoor beschikken.

Normaal kunnen baby’s goed horen. Maar sommige gebeurtenissen in de zwangerschap of na de geboorte kunnen het gehoor van één oor of van beide oren in wisselende mate beïnvloeden.

Tot de kinderen die een grote kans lopen op een gehoorstoornis behoren de baby’s die bij de geboorte een ernstig zuurstoftekort (asfyxie) hebben gehad, of een door bacteriën veroorzaakte hersenvliesontsteking, die in de baarmoeder of vlak na de geboorte een infectie hebben gehad, of die een ernstige geelzucht hebben doorgemaakt waarvoor een wisseltransfusie nodig was, of kinderen die te vroeg geboren zijn. Controle van het gehoor is ook erg belangrijk als het bekend is dat in de familie bepaalde gehoorafwijkingen voorkomen.

Gehoorverlies treedt vaak heel sluipend op en kan dan onopgemerkt blijven tot het kind anderhalf tot twee jaar oud is en de bezorgde ouders zich afvragen waarom hij niet normaal gaat praten. Het kind heeft dan jammer genoeg een zeer waardevolle periode, een zogeheten ’kritische fase’ in zijn taal- en spraakontwikkeling gemist. Om die reden wordt bij alle kinderen een gehooronderzoek gedaan op de leeftijd van 9 maanden. Er worden vier typen gehoorverlies bij kinderen onderscheiden.

Geleidingsdoofheid hetgeen inhoudt dat er iets mis is met de geleiding van het geluid door het uitwendige oor of vanuit het uitwendige oor naar het binnenoor. De meest voorkomende oorzaken van een geleidingsdoofheid zijn aangeboren af wijkingen van het oor en chronische oorontstekingen. Dit gehoorverlies kan vaak met goed gevolg behandeld worden.

Perceptiedoofheid is het gevolg van afwijkingen van de haarcellen in het slakkenhuis of van de gehoorzenuw. Meer dan de helft van de gevallen van perceptiedoofheid berust op een erfelijke aanleg. De overige gevallen zijn een gevolg van bepaalde complicaties voor en tijdens de bevalling zoals een geboortetrauma, infecties in de baarmoeder of bepaalde medicijnen en andere oorzaken. In het algemeen herstelt deze vorm van gehoorverlies niet meer.

Gemengde doofheid bestaat als het kind zowel een perceptief gehoorverlies als een geleidingsverlies heeft. De mate van gehoorverlies is vaak aanzienlijk.

Centrale doofheid is een gevolg van afwijkingen van het centrale systeem van de gehoorzenuw. Deze problemen kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap, de geboorte of in de eerste periode daarna.

Een vroege opsporing van een gehoorverlies is van groot belang voor de uiteindelijke gevolgen voor de taal- en spraakontwikkeling. Veel kinderen met gehoorproblemen zijn te helpen met medicijnen of met een operatie en met een gehoorapparaat. Speciale aandacht moet worden besteed aan kinderen met een verhoogd risico en kinderen met taal- en spraakproblemen.

Als is vastgesteld dat uw baby niet goed hoort, is het belangrijk gebruik te maken van de deskundigen om de gehoormogelijkheden van uw kind optimaal te benutten.

In de centra die er zijn voor het bepalen van de mate van gehoorgestoordheid kunt u adviezen krijgen hoe u deze handicap in het dagelijks leven zo goed mogelijk kunt opvangen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips