Kinderen zindelijk maken

Het zindelijk maken van een peuter kan een moeilijke periode zijn in het leven van kind en ouders. Of het kan, mits juist aangepakt, eenvoudigweg een mijlpaal in een reeks van velen zijn.

De eerste vraag die de meeste ouders stellen, is: “Wanneer is het de goede tijd om ermee te beginnen?”

Dit is geen gemakkelijk te beantwoorden vraag, omdat ieder kind verschillend is. Uw eerste kind was misschien na 24 uur oefenen al zindelijk op een leeftijd van 24 maanden, maar de tweede kan tegen de tijd van zijn derde verjaardag nog tegenstribbelen. De bereidwilligheid om zindelijk te worden verschilt van kind tot kind.

In het algemeen adviseren de meeste artsen nooit een kind zindelijk proberen te maken vóór de leeftijd van 18 maanden, en velen zijn van mening dat zelfs dit nog te vroeg is, afgezien van zeldzame gevallen. Tenzij een kind heel graag zindelijk wil worden, adviseren tegenwoordig de meeste artsen te wachten tot hij 2 à 2,5 jaar is.

De zindelijkheid ’s nachts komt pas later. De meeste kinderen blijven verscheidene maanden nadat ze overdag zindelijk geworden zijn ’s nachts nog een luier dragen. Meestal zijn kinderen van ongeveer 3 jaar zindelijk, toch plast 40 procent van de driejarigen minstens eenmaal per maand in bed.

Er zijn tekenen waarop u als ouder kunt letten om te bepalen of het de geschikte tijd is met het zindelijk maken te beginnen. U moet echter wel bedenken dat de training niet onmiddellijk succes hoeft te hebben. Probeer het enkele dagen, en als het kind duidelijk niet geïnteresseerd is of tegensputtert, stel uw plan dan een paar weken uit. De volgende keer kan het wel lukken.

Tekenen dat het kind ervoor klaar is zijn de volgende:

Uw kind gebruikt woorden zoals ’potje’, ’pie pie’, of ’ba ba’.

Het kind heeft toegekeken hoe anderen de w.c. gebruiken.

Het kind geeft aan dat het nat of vies is en verschoond wil worden.

Het kind kan de darm- en blaasfunctie korte tijd beheersen, met andere woorden hij kan de ontlasting en plas uitstellen tot op het geschikte moment.

Hebt u eenmaal besloten dat de tijd rijp is, dan zijn er enkele voorzieningen nodig.

Een kinderstoeltje met potje dat op de grond staat. Er bestaan w.c.-brillen voor kinderen die op een normale w.c. passen, maar veel kinderen geven de voorkeur aan het eerste type. Dit geeft het kind niet alleen de mogelijkheid er zo vaak op en af te gaan als hij zelf wil, maar stelt hem ook in staat beter te ’drukken’, omdat zijn voeten op de grond staan. Schaf het potje een paar weken voordat u de training wilt beginnen aan, zodat het kind ermee vertrouwd kan raken.

Favoriete traktaties voor het kind als u behalve uw complimentjes ook nog tastbare beloningen wilt geven.

Nu bent u klaar om te beginnen. Vertel het kind dat hij nu onderbroekjes gaat dragen net zoals grote jongens en meisjes. Bewaar de luiers voor het middagslaapje en voor bedtijd.

U kunt bij de training op verschillende manieren te werk gaan. Het doet er niet toe voor welke manier u uiteindelijk kiest, maar zorg ervoor dat u de w.c. niet tot een strijdperk maakt.

Veel artsen raden aan het kind in dit opzicht helemaal vrij te laten en geen enkele druk uit te oefenen. Vraag het kind of hij op het potje wil. Als het antwoord nee is, dring dan niet aan. Als uw kind één minuutje zit maar niets doet, laat hem dan van het potje opstaan. Als uw kind plast of poept, wees royaal met uw complimentjes. Maar wanneer er een ’ongelukje’ is gebeurd (en die zullen er ongetwijfeld zijn), mopper niet op uw peuter en zorg ervoor dat hij zich niet schaamt.

Andere methoden gaan van dezelfde beginselen uit maar vergen een grotere betrokkenheid van de ouders. Hierbij zet u het kind met tussenpozen op het potje en vraagt hem “pie pie” te doen. Als het kind weigert mee te werken, kunt u uw peuter proberen bezig te houden met boekjes of spelletjes. Als het kind niet binnen vijf minuten iets ’doet’, neem hem dan van het potje af en probeer het later nog eens. Als het wel iets doet, prijs het dan. U kunt eventueel beloningen geven zoals een traktatie of een presentje.

Enkele maanden nadat uw kind overdag zindelijk is geworden, kunt u proberen hem zonder luier in bed te leggen. Het kan de zindelijkheid ’s nachts bespoedigen als u het kind vlak voordat hij naar bed gaat naar de w.c. laat gaan.

Bij sommige kinderen treedt de beheersing van de blaas- en darmfunctie gelijktijdig op, maar bij anderen na elkaar.

In de meeste gevallen kan de training binnen twee maanden zijn voltooid. Als dit niet het geval is, kan het een teken zijn dat het kind te jong is, en dat u het waarschijnlijk over een paar weken of maanden nog eens moet proberen.

Indien uw kind echter ouder is dan 2,5 jaar en na twee maanden nog niet zindelijk is, verzet hij zich tegen de training. De belangrijkste oorzaak van dit verzet is een te grote aandrang van de kant van de ouders. Vaak heeft men op deze kinderen te veel druk uitgeoefend; sommige zijn gedwongen lange tijd op het potje te zitten. Daardoor is de beheersing van de blaas- en darmfunctie in de ogen van het kind een ’politieke’ kwestie geworden.

Bij uw pogingen een weerspannig kind te trainen, kunt u de verantwoordelijkheid bij het kind zelf leggen. Vertel dat u niet van plan bent hem er voortdurend aan te herinneren dat hij naar de w.c. moet gaan, maar dat hij dat uit zich zelf moet doen. Beloon uw peuter als hij één dag geen natte of vieze broek gehad heeft. Probeer een beloningssysteem, zoals het kopen van een dagkalender en het tekenen van één ster daarop voor iedere keer wanneer uw kind de w.c. met succes heeft gebruikt. Als uw kind een ongelukje heeft, verschoon hem en betrek uw peuter bij het opruimen van de rommel, bijvoorbeeld door hem daarbij te laten toekijken. Maar nogmaals, straf en mopper niet. Probeer vooral geduldig te blijven, hoe moeilijk dat ook mag zijn.

Encopresis en enuresis. Het hebben van onwillekeurige ontlasting op oudere leeftijd dan waarop de meeste kinderen zindelijk zijn geworden, wordt encopresis genoemd. Het is geen ziekte, maar het kan een symptoom zijn van obstipatie of van emotionele moeilijkheden (er is zelden een lichamelijke oorzaak).

Bedwateren (enuresis) is ook een veel voorkomend probleem bij kleuters.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips