Encopresis

Klachten en verschijnselen:
Herhaaldelijk produceren van ontlasting op verkeerde plaatsen (anders dan toilet of po) door een kind dat tenminste 4 jaar oud is.

Encopresis is herhaaldelijke defecatie (produceren van ontlasting) op verkeerde plaatsen, zoals in de broek of op de vloer. De diagnose encopresis wordt alleen gesteld bij kinderen die ouder zijn dan 4 jaar en bij wie geen organische afwijkingen voorkomen. Encopresis komt vijfmaal vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Een kwart van de kinderen met encopresis vertoont ook bedplassen. Meestal is de ontlasting hard en pijnlijk, omdat het kind de ontlasting lange tijd ophoudt. Omdat de verstopping het naar het toilet gaan pijnlijk maakt, kan het kind proberen dit uit te stellen. Het gebruik van middelen die de ontlasting zacht maken of van zetpillen, kan helpen ervoor te zorgen dat de uitgezette endeldarm zijn normale afmetingen weer terugkrijgt.

Hoe ernstig is encopresis?

Soms ontstaat encopresis in samenhang met psychosociale stress, zoals voor het eerst naar school gaan of het krijgen van een broertje of zusje. Encopresis kan echter ook deel uitmaken van een passief-agressieve houding ten opzichte van de ouders, vooral wanneer een kind met de ontlasting smeert. Wanneer een kind zich schaamt, kan hij proberen bepaalde situaties die hem in verlegenheid kunnen brengen te vermijden, zoals het gaan naar een vakantiekamp.

Behandeling.

Regelmaat brengen in het naar het toilet gaan, vezelrijke voeding, middelen die de ontlasting zacht maken en gedragstherapeutische technieken – zoals beloning voor ontlasting die in het toilet is gedeponeerd – zullen vaak helpen. U mag het kind nooit voor schut zetten of straffen. Zetpillen en clysma’s kunnen nodig zijn om harde ontlasting die wordt vastgehouden, te verwijderen, maar mogen nooit regelmatig worden gebruikt.

Gezinstherapie kan ook een manier zijn om een patroon van een verzet bij het kind te ontdekken. Ouders kunnen leren meer begrip op te brengen voor hun kind en het kind kan leren dat er meer rechtstreekse manieren zijn om boosheid uit te drukken.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Graag informatie over geen gevoel krijgen om te plassen of te poepen.
    Kind van 7 jaar houd zijn poep en plas op krijgt geen seintje van nu moet ik naar de wc.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips