Encopresis

Klachten en verschijnselen:
Herhaaldelijk produceren van ontlasting op verkeerde plaatsen (anders dan toilet of po) door een kind dat tenminste 4 jaar oud is.

Encopresis is herhaaldelijke defecatie (produceren van ontlasting) op verkeerde plaatsen, zoals in de broek of op de vloer. De diagnose encopresis wordt alleen gesteld bij kinderen die ouder zijn dan 4 jaar en bij wie geen organische afwijkingen voorkomen. Encopresis komt vijfmaal vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Een kwart van de kinderen met encopresis vertoont ook bedplassen. Meestal is de ontlasting hard en pijnlijk, omdat het kind de ontlasting lange tijd ophoudt. Omdat de verstopping het naar het toilet gaan pijnlijk maakt, kan het kind proberen dit uit te stellen. Het gebruik van middelen die de ontlasting zacht maken of van zetpillen, kan helpen ervoor te zorgen dat de uitgezette endeldarm zijn normale afmetingen weer terugkrijgt.

Hoe ernstig is encopresis?

Soms ontstaat encopresis in samenhang met psychosociale stress, zoals voor het eerst naar school gaan of het krijgen van een broertje of zusje. Encopresis kan echter ook deel uitmaken van een passief-agressieve houding ten opzichte van de ouders, vooral wanneer een kind met de ontlasting smeert. Wanneer een kind zich schaamt, kan hij proberen bepaalde situaties die hem in verlegenheid kunnen brengen te vermijden, zoals het gaan naar een vakantiekamp.

Behandeling.

Regelmaat brengen in het naar het toilet gaan, vezelrijke voeding, middelen die de ontlasting zacht maken en gedragstherapeutische technieken – zoals beloning voor ontlasting die in het toilet is gedeponeerd – zullen vaak helpen. U mag het kind nooit voor schut zetten of straffen. Zetpillen en clysma’s kunnen nodig zijn om harde ontlasting die wordt vastgehouden, te verwijderen, maar mogen nooit regelmatig worden gebruikt.

Gezinstherapie kan ook een manier zijn om een patroon van een verzet bij het kind te ontdekken. Ouders kunnen leren meer begrip op te brengen voor hun kind en het kind kan leren dat er meer rechtstreekse manieren zijn om boosheid uit te drukken.


Relevante artikelen
2 reacties
  1. Graag informatie over geen gevoel krijgen om te plassen of te poepen.
    Kind van 7 jaar houd zijn poep en plas op krijgt geen seintje van nu moet ik naar de wc.

  2. Mijn zoon van 16 heeft dat alleen voor ontlasting, plassen gaat prima, nooit ongelukjes.
    Poepen is een drama, zeker gezien zijn leeftijd. Er is ASS/ ADHD vastgesteld, en de psychiater denkt dat het verband houd daarmee. Het signaal je moet naar de wc komt daardoor niet binnen, en daarom volgt er ook geen aktie. Heel veel therapieën gehad hiervoor, elke avond na het avond eten kwartier verplicht op de wc, en altijd forlax slikken om het soepel te houden, daarmee gaat het redelijk goed. Maar zodra hij één ding “vergeet” of geen zin in hebt, heeft hij erge obstipatie.
    Hopelijk komt het nog, maar naarmate hij ouder word, zie ik dat niet positief in.
    Heel veel sterkte, want buitenstaanders snappen hier weinig of niks van, toen hij kleiner was, heb ik vaak de reactie gekregen; geef hem naar een week mee, dan is tie zo zindelijk.. ook leeftijdsgenoten zijn hard, want ze hebben vaak een “luchtje” bij zich..)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips