Schoolfobie
Klachten en verschijnselen bij Schoolfobie:
– Weigeren naar school te gaan.
– Buikpijn en soms koorts die optreedt daags voor of op de ochtend dat de school begint.
– De ziekte houdt aan of verergert in plaats van na een dag of twee te verdwijnen.
– Er wordt geen lichamelijke oorzaak voor de pijn gevonden.
Schoolfobie of weigeren naar school te gaan wordt gekenmerkt door een reeks lichamelijke verschijnselen en door angst die eerder erger wordt dan beter. Het gaat hierbij niet om de zo nu en dan optredende buik- of hoofdpijn die verdwijnt als de ouders besloten hebben dat het kind die dag maar thuis moet blijven. Bij schoolfobie wordt geen lichamelijke oorzaak gevonden die de klacht van het kind kan verklaren.
Schoolfobie is feitelijk geen angst voor de school maar angst om van de ouders te worden gescheiden. Het kind wil ook niet een nachtje blijven slapen bij vriendjes. Bij een ouder kind hangt de angst waarschijnlijk meer samen met iets bepaalds op school – een bullebak van een onderwijzer, een nieuwe klas of angst te worden geplaagd door klasgenoten. Deze angsten zijn, anders dan schoolfobie, rationeel.
Schoolfobie is een manier van reageren op niet te verwerken stress. Pijn die bedreigend is komt hierbij in de plaats van een situatie waarmee het kind geen raad weet. Soms wordt de stoornis veroorzaakt door de dood of ziekte van één van de ouders, een echtscheiding of de overstap naar de middelbare school (waar leerlingen verschillende leraren, klasgenoten en leervakken hebben). Het probleem schijnt familiair te zijn en wordt meestal gezien in de lagere klassen. Het treft jongens en meisjes in gelijke mate.
Behandeling bij Schoolfobie.
Medelijden tonen of het kind vertroetelen omdat het niet naar school wil zal de lichamelijke verschijnselen alleen maar verergeren. Maar als de ouders boos worden, zal de angst van het kind waarschijnlijk toenemen, waardoor de spanning en de lichamelijke verschijnselen verergeren.
Bij kinderen op de kleuterschool en in het eerste jaar van de basisschool kan het probleem gemakkelijk worden opgelost door uw kind duidelijk te maken dat u vastbesloten bent hem naar school te laten gaan en hem daarbij te steunen. Nauwe samenwerking tussen ouders en onderwijzend personeel is essentieel. Indien het probleem bij een ouder kind blijft bestaan, zullen onderzoek en behandeling door deskundigen, bijvoorbeeld bij het RIAGG bij u in de buurt of een PMS-centrum, noodzakelijk zijn.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.