Verkoudheid bij kinderen

Gewone verkoudheid is één van de meest voorkomende aandoeningen bij kinderen. Kleuters hebben in feite elk jaar gemiddeld vijf tot acht infecties, vaak tijdens de piektijden van verkoudheid vroeg in september, laat in januari of laat in april.

Wanneer uw kind voortdurend een verstopt hoofd heeft, niest, en zelfs koorts lijkt te hebben en klaagt over een zere keel, zijn er verschillende oorzaken mogelijk.

De meest voorkomende oorzaak van een voortdurend lopende neus is eenvoudigweg een terugkerende verkoudheid. Een herhaalde virale infectie van de bovenste luchtweg komt vaak voor bij kinderen die ouder zijn dan 6 maanden. Een jong kind met een verkoudheid is in het algemeen zieker dan een ouder kind of een volwassene.

Koorts bij een kind dat jonger dan 3 jaar is, is een vroeg symptoom; prikkelbaarheid, ongedurigheid en niezen volgen. Enkele uren later begint een heldere vloeistof uit de neus te lopen, die geleidelijk verandert in een dik slijm dat de ademhaling door de neus bemoeilijkt. Het virus prikkelt de keel en luchtpijp en veroorzaakt een zere keel en hoesten. Andere symptomen kunnen hoofdpijn, gebrek aan eetlust en spierpijn zijn.

Wat kunt u aan verkoudheid doen? In het algemeen kan men maar weinig doen om een kind snel beter te maken. Gewoonlijk zal de temperatuur binnen één tot drie dagen weer normaal zijn. Alle verschijnselen die verband houden met de neus en keel zullen binnen één week verdwijnen; de hoest kan twee tot drie weken aanhouden.

Er bestaat geen wonderdrankje voor een verkoudheid, maar er zijn een paar dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw kind zich prettiger voelt.

Als uw kind te jong is om zijn neus te snuiten, kunt u een slijmzuiger of een opgerold vochtig watje gebruiken om het slijm uit de neus te verwijderen.

Als de neus van uw kind is verstopt, probeer dan vijftien tot twintig minuten voor de maaltijd en tegen bedtijd neusdruppels toe te dienen. U kunt daarvoor neusdruppels van fysiologisch zout gebruiken die zonder recept verkrijgbaar zijn. Als uw kind te jong is om zijn neus te snuiten, brengt u drie druppels in elk neusgat. Na één minuut kunt u met een slijmzuiger of een vochtig watje het losgemaakte slijm verwijderen. Breng bij een ouder kind drie druppels in elk neusgat, terwijl hij op bed ligt en met zijn hoofd, met het gezicht naar boven, over de rand van het bed hangt. Laat het kind eventjes later zijn neus snuiten. Dit kan enkele malen achterelkaar herhaald worden tot de neus schoon is.

Indien de neusdruppels van fysiologisch zout niet werken, kunt u zonder recept, andere neusdruppels kopen. Deze druppels laten de slijmvliezen slinken, zodat uw kind gemakkelijker kan ademen.

(Geef uw kind niet langer dan een paar dagen neusdruppels. Langdurig gebruik hiervan veroorzaakt een zogenaamde ’re bound reactie’ en verergert de verstopping.

Gewoon stoppen met het gebruik van neusdruppels moet het probleem op lossen; zie ook Pas op: verslaving aan neusdruppels.

Bespreek dit met uw huisarts. Veel dokters bevelen het gebruik van neusdruppels slechts aan in bepaalde specifieke situaties.)

Indien het kind pijn heeft of koorts van meer dan 39° C, kan eventueel paracetamol gegeven worden. GEEF GEEN aspirine, dat mogelijk een oorzaak vormt voor het syndroom van Reye, een levensbedreigende ziekte.

Kleuters zijn niet alleen vaker verkouden maar hebben ook vaker complicaties bij hun verkoudheid dan oudere kinderen. De meest voorkomende complicatie is een acute middenoorontsteking (otitis media). Deze treedt op wanneer bacteriën in de ruimte achter het trommelvlies binnendringen.

Symptomen hiervan zijn oorpijn (kinderen die te jong zijn om te zeggen dat ze oorpijn hebben, zullen alleen maar huilen of naar het geïnfecteerde oor grijpen). Ook komt er soms een gele of groene afscheiding uit de neus. Als het oor loopt, wil dat zeggen dat het trommelvlies geperforeerd is. Deze perforatie zal de druk op het trommelvlies en de pijn verlichten. Ga met uw kind naar de dokter. Een ander teken dat op deze complicatie kan duiden, is opnieuw een temperatuurstijging, nadat de eerste koorts van de verkoudheid al gezakt was.

In tegenstelling tot een verkoudheid moet een terugkerende oorontsteking met antibiotica behandeld worden om de infectie te genezen en eventueel beschadiging van midden- en binnenoor en het daaruit voortvloeiende gehoorverlies te voorkomen.

Andere mogelijke oorzaken. Een andere oorzaak van een verstopte neus bij sommige kinderen wordt gevormd door stoffen in de omgeving die de luchtwegen prikkelen. Luchtverontreiniging, tabaksrook of plotselinge veranderingen van de omgevingstemperatuur kunnen de oorzaak zijn van een aanhoudende verstopping van de neus en van niezen.

Tenslotte kan uw kind ook lijden aan hooikoorts (allergische rhinitis). Gewoonlijk duurt het enkele jaren voordat het kind aan voldoende allergieverwekkende stoffen is blootgesteld om daarop te reageren; om die reden treedt hooikoorts zelden op bij kinderen die jonger zijn dan 2 jaar. Een kind met hooikoorts heeft onder meer verschijnselen zoals een voortdurend lopende neus met grote hoeveelheden heldere, waterige afscheiding, vaak niezen, en een jeukende neus.

Geneesmiddelen tegen de allergische reactie kunnen deze symptomen verlichten. Als dit niet het geval is, zal uw huisarts eventueel een arts willen raadplegen die gespecialiseerd is in allergische aandoeningen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips