Normale ontwikkeling van uw kind
Een pasgeboren baby is niet, zoals vroeger wel gedacht werd, een ’onbeschreven blad’. Vanaf het moment van de geboorte is uw pasgeborene een uniek persoontje, anders dan ieder ander kind dat ooit geboren werd. Sommige baby’s zijn rustig, anderen zijn luidruchtig. Sommigen blijven na de geboorte wel negentig minuten klaar wakker, anderen vallen na vijftien minuten in slaap. De ene baby zuigt veel beter dan de ander. De ene baby houdt ervan naar dingen te kijken, de baby in het wiegje ernaast reageert veel meer op geluid.
De verschillen en variaties tussen baby’s onderling zijn enorm. Toch is het belangrijk te weten wat normaal is en wat niet en de veranderingen die zich voordoen, de ontwikkeling en de manieren waarop uw kind zich gedraagt te herkennen, te koesteren en te versterken. Uw baby begint zijn leven met karaktereigenschappen die al generaties lang in uw familie voorkomen. Verder kan het verloop van de zwangerschap en de bevalling ook van groot belang zijn voor de vorming van een zuigeling. Heeft de moeder goed gegeten? Is zij gestopt met roken, met het gebruiken van alcohol of drugs? Hoe waren de weeën, is de bevalling normaal verlopen of waren er complicaties? Al deze en nog veel meer factoren zijn van invloed op de mens die uw baby nu is en later zal worden.
Een uiterst belangrijke factor bij de ontwikkeling van het karakter van uw kleine baby is de relatie tussen ouders en kind. Liefde en koestering zijn net zo belangrijk voor het kind om emotioneel te overleven als voedsel is voor zijn lichamelijk welzijn. Een zuigeling die geen menselijk liefde en aandacht krijgt komt emotioneel, maar vaak ook lichamelijk in grote problemen.
Uw baby is van het begin af aan een sociaal wezen. Onderzoek heeft aangetoond dat pasgeboren baby’s liever naar figuren kijken die op een menselijk gezicht lijken dan naar andere afbeeldingen. Er zijn wetenschappers die geloven dat een baby de aangeboren eigenschap heeft het menselijk gezicht te zien als een mogelijke beloning van zijn activiteiten. Daar komt bij dat een pasgeboren zuigeling voorkeur lijkt te hebben voor de vrouwelijke stem. Tijdens de eerste levensmaand zal uw kleintje waarschijnlijk de voorkeur geven aan de mensen die hij kent. Bovendien hebben baby’s de neiging een speciale band te leggen als ze gestimuleerd worden op een manier die ze prettig vinden.
Bijvoorbeeld: als uw baby ervan houdt actief bezig te zijn zal hij meer gesteld zijn op de tante die hem heen en weer schommelt dan op de tante die een liedje voor hem zingt. Verbaas u niet als u uw baby ziet glimlachen. In het begin glimlacht hij meestal om iets van binnenuit en kunt u dit zien als hij soezerig is of slaapt. Tussen de derde en vijfde week vertonen de meeste baby’s hun eerste sociale glimlach, meestal als reactie op een gezicht of een stem. Voor de meeste ouders is dit een ontroerend ogenblik. Uw baby is een geboren na-aper. Als u uw tong uitsteekt doet uw zuigeling u na. Op de leeftijd van vier weken beginnen de meeste baby’s kleine keelgeluiden te maken, hun eerste aanzet tot praten.
Een pasgeboren baby reageert positief op troosten. Een baby die huilt wordt vaak rustig als vertrouwde handen hem oppakken. Hij kijkt naar het gezicht van zijn moeder, maakt oogcontact en houdt op te huilen. Een baby huilt ook als hij een natte luier heeft en wordt rustig als hij een schone luier krijgt of de fles of de borst. Op een bepaald ogenblik zult u in die eerste paar weken ontdekken dat uw baby een nieuw gevoel kan uiten: ergens van genieten. Bij veel baby’s zie je dat voor de eerste keer bij het baden. Een huilende baby houdt op te huilen als hij in het bad gaat, ontspant zich, glimlacht en begint weer te huilen (maar dan van teleurstelling) als het baden voorbij is.
Opwinding is nog zo’n gevoel dat in de eerste levensmaand tot uiting komt. Het wordt meestal veroorzaakt door een bepaalde persoon of een stukje speelgoed. De baby beweegt zijn armen en benen, hijgt, kreunt en glimlacht dan tegen u of tegen het voorwerp dat hij bijzonder interessant vindt. Een jonge baby kent nog niet het onderscheid tussen bepaalde handelingen en de gevolgen hiervan. De dingen komen zoals ze komen. Maar als uw baby 1 maand oud is, zult u bemerken dat hij bepaalde handelingen gaat herhalen, omdat hij dat leuk vindt. Hij strekt opeens zijn benen, vindt dat een fijn gevoel en doet het dan nog eens om weer dat gevoel te krijgen.
Een zuigeling van 1 maand oud krijgt ook wat meer controle over zijn directe omgeving en over zijn eigen doen en laten. Uw baby heeft bijvoorbeeld ontdekt dat het hem troost als hij op zijn duim zuigt of zijn knuist in zijn mond stopt. Als hij dan een huilbui heeft kunt u wellicht zien dat hij zijn vuist in zijn mond doet. En een paar tellen later is ineens alles rustig. De eerste weken heeft een baby nodig om zich aan te passen aan het leven buiten de baarmoeder (adaptatie). De eerste paar dagen begint hij te communiceren en contact te leggen door middel van bepaalde signalen.
De baby heeft honger, de baby huilt en dan komt de moeder en geeft hem een voeding. De baby is nat, de baby huilt en hij krijgt een schone luier. Door deze en soortgelijke interacties wordt de band tussen ouders en kind gevormd. De baby leert dat aan zijn behoefte wordt voldaan door iemand die voor hem zorgt. Het belang van de veiligheid en de voortdurende aandacht die een pasgeborene krijgt kan niet hoog genoeg worden ingeschat. Voor zijn normale emotionele ontwikkeling heeft een pasgeboren baby gevoelens van veiligheid en vertrouwen nodig en deze gevoelens kunnen zich alleen maar ontwikkelen als een ouder of verzorger op een liefdevolle, directe wijze reageert op de behoefte van het kind. Kinderen met wie niet op deze manier wordt omgegaan, ervaren dit alsof zij geen invloed op hun omgeving kunnen uitoefenen. Dit kan er toe leiden dat zij hun leven lang op een vijandige manier reageren, angstig zijn, niet het vermogen hebben hechte relaties aan te gaan en andere emotionele problemen hebben.
Meer info over ouderschapsverlof
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.