Ouderschapsverlof

Veel mensen krijgen op een bepaalde leeftijd het gevoel dat zij iets missen in hun leven: kinderen. Maar hoe zijn uw drukke baan, dagelijkse rompslomp, sociale contacten en uw huishouden te combineren met een zwangerschap en de periode na de bevalling?

Als antwoord op dit probleem heeft men het recht op ouderschapsverlof in het leven geroepen. De huidige wettelijke regeling met betrekking tot het ouderschapsverlof is sinds 1 januari 2009 van kracht en stelt dat u 26 maal uw wekelijkse arbeidsduur als verlof mag opnemen.

Maar hoe vraagt u de ouderschapsverlofkorting nu aan? De aanvraag dient uiterlijk 2 maanden van te voren aangeleverd te worden bij uw werkgever. Sommige werkgevers hebben een speciaal aanvraagformulier in het leven geroepen. U dient hier tijdig naar te informeren. Als uw werkgever echter geen dergelijk aanvraagformulier heeft dient u een brief te schrijven naar uw werkgever waarin een aantal zaken zijn opgenomen. Allereerst moet de begin- en de einddatum van het verlof worden opgegeven. Ten tweede moet u de werkgever informeren over hoeveel verlof u binnen deze periode op wil nemen. Ten derde moet u laten weten op welke dagen u het verlof wil opnemen en welke dagen u wil blijven werken. U kunt het verlof op verschillende manieren opnemen. De standaardwijze voor het opnemen van het verlof bestaat uit 26 weken geheel vrij of 52 weken voor de helft vrij. U kunt uw werkgever ook na de verlofperiode vragen om uw werktijden tijdelijk aan te passen. Een werknemer mag zich niet verzetten tegen de aanvraag. Als u echter een afwijkende wijze voor het opnemen van het verlof hanteert mag de werkgever wel bezwaar maken als het de bedrijfsvoering in gevaar brengt.

ouderschapsverlof

En hoe zit het eigenlijk met betaling, ziekte en vakantiedagen? De volledige verlofperiode is onbetaald mits anders is vastgesteld in de voor u geldende CAO. Op het moment dat u gebruik maakt van het verlof heeft u ook geen recht op vakantiedagen. U heeft dus geen recht op vakantiedagen over 26 volledige werkweken of 52 halve werkweken. Bovendien hoeft uw werkgever u niet door te betalen als u tijdens het verlof ziek wordt.

Het is dus van groot belang dat u goed begrijpt waar u recht op heeft met betrekking tot ouderschapsverlof en eveneens goed nadenkt over hoe u uw verlof wil invullen. Daarnaast is het van belang dat u duidelijk communiceert met uw werkgever en goede afspraken maakt over het verlof.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips