Terugkerende hoofd en rugpijn

TERUGKERENDE HOOFDPIJN

Ofschoon terugkerende hoofdpijn een veel voorkomend en gewoonlijk niet ernstig probleem is in de late kinderjaren en gedurende de puberteit, kan een schoolkind dat klaagt over frequente aanvallen van hoofdpijn een ernstige aandoening hebben.

Dat wil niet zeggen dat er reden is om gealarmeerd te zijn wanneer een zevenjarige klaagt over hoofdpijn tijdens een koortsperiode die met griep gepaard gaat. Hoofdpijn is een gewone klacht bij koorts en komt bij veel virale infectieziekten voor.

Als een kind echter dikwijls over hoofdpijn klaagt, zelfs op momenten dat het voor de rest gezond lijkt, is dit een reden de huisarts te raadplegen.

Migraine kan bij kinderen voorkomen, ofschoon zeldzaam. U moet hierop bedacht zijn als er in de familie migraine voorkomt. Bij kinderen gaat dit type hoofdpijn veelal gepaard met braken, overgevoeligheid voor licht, en slaap. Herstel volgt meestal binnen enkele uren.

TERUGKERENDE BUIKPIJN

Buikpijn komt veel voor bij kinderen. Vrijwel steeds is de pijn het gevolg van het eten van iets verkeerds of het begin van een aanval van een maag-darmvirus.

Soms echter klaagt een kind over terugkerende buikpijn. Deze kinderen kunnen bij hun buikpijn diarree hebben, die met tussenpozen optreedt of voortduurt. Deze toestand is bekend als het prikkelbare dikke darmsyndroom. De oorzaak van dit syndroom is onbekend. De twee theorieën die het meest opgeld doen, beweren dat het samenhangt met spanning of dat er problemen zijn met de voortbeweging van voedsel door de dikke darm.

Het prikkelbare dikke darmsyndroom is geen gevaarlijke aandoening, maar de pijn waarmee het syndroom gepaard gaat, kan zeer hevig zijn, bij tijden kan het zelfs op een acute blindedarmontsteking lijken. Obstipatie en frequente lozing van darmgassen (winderigheid) zijn hierbij ook veelvoorkomende verschijnselen.

Behandeling met krampwerende middelen kan bij sommige kinderen helpen, evenals vezelrijke voeding. Een psychologisch onderzoek kan van nut zijn om emotionele factoren op te sporen die vaak een aanval lijken uit te lokken.

De prognose (het vooruitzicht op lange termijn) wisselt. Bij sommige kinderen verdwijnen de verschijnselen; anderen daarentegen houden hun hele leven terugkerende aanvallen van buikpijn.

Raadpleeg de huisarts als ook braken, koorts of gewichtsverlies optreden of wanneer een kind vanwege de pijn weigert deel te nemen aan de normale, dagelijkse activiteiten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips