Ziekte bij uw baby
Als ouders van een zuigeling zult u zich misschien vaak afvragen of uw kind helemaal gezond is. Komt hij wel genoeg aan? Kan hij goed horen en zien? Hij heeft wat moeite met zijn ontlasting, is dat iets om je zorgen over te maken? Vandaag is hij heel lastig, is hij nu echt ziek of heeft hij alleen maar een slechte dag?
In dit gedeelte treft u informatie aan die u kan helpen enkele van uw vragen te beantwoorden. Veel gehoorde problemen in het eerste levensjaar betreffen zuigelingendiarree, obstipatie en huiduitslag. We beschrijven ook een aantal verschijnselen waar u op letten kunt om vast te stellen of uw baby ziek is.
Bij een zuigeling kan het in het begin moeilijk zijn te bepalen of hij ziek is. Anders dan een ouder kind kan een baby van 1 maand u niet vertellen dat hij hoofdpijn heeft. Misschien huilt hij meer dan anders maar als het altijd al een drukke baby is geweest, valt dat waarschijnlijk niet eens op. Of misschien slaapt hij meer dan normaal, zoals de meesten van ons als wij ziek zijn.
Als het eet- en slaappatroon van uw baby plotseling verandert, is er reden genoeg om te denken dat hij zich niet lekker voelt. Het opnemen van zijn lichaamstemperatuur is dan altijd een goed idee, hoewel een baby die ziek is geen koorts hoeft te hebben.
Denk eraan dat de temperatuurverhoging niet het belangrijkste is maar hoe de baby zich gedraagt. Een baby die een normale temperatuur heeft, traag, sloom en slapjes is, niet wil eten en drinken is waarschijnlijk veel zieker dan de helder kijkende, in alles geïnteresseerde baby van 8 maanden die echter wel een temperatuur van 39,5° C heeft.
Hieronder volgen een aantal tekenen die op ziekte kunnen wijzen.
Koorts.
Een rectaal opgenomen temperatuur boven de 38° C wordt als koorts beschouwd. Koorts komt in de kindertijd veel voor, meestal als gevolg van een virusinfectie. Koorts onder de 39° C geeft meestal geen verschijnselen en anders dan wat de meeste mensen denken is er meestal geen verband tussen de ernst van een ziekte en de hoogte van de koorts. Nogmaals, stel uzelf altijd de vraag: hoe gedraagt mijn baby zich?
Als een baby onder de 2 maanden koorts krijgt boven de 38° C neem dan contact op met uw huisarts. En als een baby die ouder is dan 2 maanden koorts krijgt boven de 39° C of drie dagen of langer koorts heeft is ook dat voldoende reden om uw huisarts om raad te vragen.
Voortdurend huilen.
Baby’s, vooral baby’s onder de 3 maanden, huilen vaak lang achter elkaar. Voortdurend huilen van een baby is meestal een gevolg van krampjes, maar kan ook een aanwijzing zijn dat het kind ziek is. Als uw baby een lange tijd achtereen huilt (twee of drie uur) of als hij ontroostbaar is of als het huilen anders klinkt dan normaal (met een ongewoon hoge toon of als een zacht gekreun) neem dan contact op met uw huisarts. Als u zich zorgen maakt over uw zieke baby, aarzel dan niet om medische hulp voor uw kind in te roepen.
Slaapproblemen.
Als uw baby niet langer dan dertig minuten achter elkaar kan slapen, niet wakker wordt voor de voedingen of niet echt goed wakker wordt, neem dan contact op met uw huisarts.
Ademhalingsmoeilijkheden. Uw baby heeft kou gevat en heeft daardoor problemen met zijn ademhaling. Vaak is het al voldoende om uw baby weer goed te kunnen laten ademhalen om enkele druppels fysiologische zoutoplossing in zijn neus te druppelen. Maar als uw baby gaat hoesten met een ruw klinkend geluid, gaat niezen, moeilijk gaat ademhalen en wat blauw wordt om zijn lippen en zijn mond, roep dan de hulp in van uw huisarts.
Fontanel.
Het eerste anderhalf jaar heeft uw kind een zachte plek boven op het voorste deel zijn hoofd, waar de schedelbeenderen nog aan elkaar moeten groeien. Normaal is de fontanel vlak of iets ingezonken. Als uw baby ziek is en de fontanel puilt uit of is duidelijk ingezonken, waarschuw dan onmiddellijk uw dokter. Denk er wel aan dat de fontanel altijd iets opbolt met de ademhaling of door het huilen.
Overgeven.
De meeste baby’s geven voeding op, de ene wat meer dan de andere. Opgeven is het gemakkelijk teruggeven van de voeding of melk; overgeven of braken is het met kracht uitspugen van de maaginhoud. Als het overgeven langer dan twaalf uur duurt of als er bloed in het braaksel zit, neem dan contact op met uw dokter.
Diarree.
De ernst van diarree wordt het beste aangegeven door het aantal keren dat de baby ontlasting heeft en hoe ziek hij lijkt te zijn. Groene ontlasting wijst op een snelle passage van het voedsel door de darm.
Als uw baby in acht uur tijd meer dan acht keer dunne ontlasting doet, daarbij ook nog spuugt of bloed in zijn ontlasting heeft, neem dan direct contact op met uw huisarts.
Uitdroging.
Het voornaamste gevaar van overgeven en diarree is een verlies van lichaamsvocht. Deze uitdroging kan zelfs levensbedreigend zijn. Uitdroging kan bij baby’s al binnen enkele uren optreden. Verschijnselen waar u op letten moet zijn: de baby huilt zonder tranen, heeft een droge mond, heeft acht uur lang geen natte luier en heeft een ingezonken fontanel. Neem direct contact op met uw dokter als de baby verschijnselen van uitdroging heeft. Een ziekenhuisopname voor verder onderzoek en voor behandeling kan nodig zijn.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.