Vitaminen voor kinderen tussen 1 en 14 jaar

Als kinderen één jaar zijn, eten ze net zoals ieder ander vast voedsel. Ze eten ‘wat de pot schaft’. Toch is de voedselbehoefte en de vitaminebehoefte van kinderen anders. Een kind van één jaar heeft bijvoorbeeld andere bouwstoffen nodig dan een kind van acht of een kind dat de pubertijd ingaat.

Wat mag een kind op een bepaalde leeftijd niet missen of tekortkomen?

Tussen de 1 en 4 jaar

Kinderen tussen de 1 en 4 jaar kunnen gaan ‘puberen’. Ze zeggen niet alleen overal nee op, maar willen vaak ook niet(s) eten. Als een kind gewoon een gezond gewicht heeft en goed groeit, is dit geen reden om bezorgd te zijn over of het kind wel voldoende vitaminen binnenkrijgt. Een kleiner lichaam heeft ook minder vitaminen nodig. Maakt u zich toch zorgen? Dan kunt u uw peutertje multivitaminen voor kinderen geven als aanvulling op de gewone, gevarieerde voeding.

Verder is het bij kinderen, die jonger zijn dan 5 jaar, belangrijk om extra vitamine D in capsule of tabletvorm bij te geven. Jonge kinderen zijn net zoals baby’s nog niet in staat om vitamine D in de huid aan te maken. Tegelijkertijd is vitamine D erg belangrijk voor de weerstand en de ontwikkeling van botten en tanden.

Tussen de 4 en 9 jaar

Eten kan op de leeftijd van 4 tot 9 jaar nog moeilijker zijn. Vooral groenten vinden jonge kinderen vies. Soms moeten ze zelfs kokhalzen. Dat is geen aanstellerij, maar de smaakpapillen zijn op die leeftijd gewoon anders, waardoor groenten erg bitter kunnen smaken.

Smaakpapillen moeten eigenlijk wennen aan smaken, ook aan de smaken van groenten. Laat kinderen daarom steeds weer proeven van de groenten. De vitaminen en mineralen hierin zijn gewoon nodig. Geef de echte moeilijke eters daarom multivitaminen extra. Ook voor deze kinderen geldt dat ze wel wat extra vitamine D kunnen gebruiken, omdat hun huid nog steeds niet voldoende vitamine D zelf kan aanmaken. 10 microgram per dag volstaat.

Tussen de 9 en 14 jaar

Op deze leeftijd is goede voeding erg belangrijk, want kinderen tussen de 9 en 14 jaar kunnen in korte tijd veel groeien. Zo hebben kinderen van deze leeftijdsgroep dubbel zoveel vitamine A nodig (600 microgram per dag) dan kinderen tussen de 4 en 9 jaar. Vitamine A is eigenlijk dé groeivitamine. Gelukkig zit het veel in groenten die kinderen over het algemeen goed lusten, zoals wortels, zuivel en de lever (leverpastei).

Ook voor tieners geldt: 10 microgram extra vitamine D geven voor de weerstand, botaanmaak en tanden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips