Prothese en brug

Als een blijvend element verloren is gegaan, moet het zonder uitstel worden vervangen. Tanden en kiezen staan zodanig opgesteld dat iedere tand op zijn plaats blijft staan en de tand ernaast helpt om op zijn plaats te blijven. Als een tand verloren gaat en niet wordt vervangen, kunnen de tanden ernaast zich geleidelijk verplaatsen of gaan kantelen naar de open plek. Dit kan de beet veranderen en soms moeilijkheden met kauwen veroorzaken.

De tandarts zal beslissen welk type prothese het meest geschikt is. Als er gezonde elementen aan iedere kant van de open plek staan, kan een vaste overbrugging (brug) worden gemaakt. In dit geval worden de gezonde elementen verkleind om er de bevestiging van de brug op vast te kunnen maken. Deze ophanging wordt dan samen met het kunstmatige element met cement op de ondersteunende gezonde tanden vastgemaakt.

Een ander soort prothese is de uitneembare gedeeltelijke prothese. In deze prothese worden de kunstelementen bij elkaar gehouden door een kunststof of metalen plaatje met haakjes op de uiteinden. De prothese past in de opening van het ontbrekende element en wordt vastgemaakt aan de aangrenzende elementen. Een gedeeltelijke losse prothese is vaak goedkoper dan een brug, en er kunnen nog meer elementen aan bevestigd worden als aangrenzende tanden of kiezen verloren gaan.

Alle prothesen moeten nauwkeurig schoon gehouden worden, want er zet zich heel gemakkelijk plaque op af. Een brug moet door middel van poetsen en flossen zorgvuldig gereinigd worden. Een losse prothese moet na iedere maaltijd uitgenomen worden en evenals de omringende tanden goed worden gepoetst. Doe als u naar bed gaat een losse prothese uit.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips