Tandpijn

Heb je wel eens tandpijn of pijn aan het tandvlees gehad? Dan weet je misschien dat de klachten soms zo erg kunnen zijn dat je er ’s nachts van wakker wordt. Je voelt een kloppende, doffe of scherpe pijn aan je tanden. Hier kan je slapeloze nachten van hebben en dit leidt weer tot veel vermoeidheid. Wat kan de oorzaak zijn van tandpijn? En hoe kom je er snel vanaf?

Tandpijn komt veel vaker voor dan je wellicht denkt. Zo’n 30 procent van de volwassenen heeft regelmatig last van gevoelige tanden. Hierbij reageren je tanden erg heftig op prikkels van buitenaf. Dit merk je doordat je aan een korte, scherpe pijnscheut bij contact met een prikkel. Een bekend voorbeeld van een prikkel die tot tandpijn kan leiden, is het eten van een ijsje. Veel mensen voelen bij de eerste hap dan een flinke pijnscheut.

Hoe kunnen gevoelige tanden ontstaan?

Normaal wordt je tandbeen door een laagje tandglazuur en tandvlees beschermd. Het tandglazuur en het tandvlees zorgen ervoor dat externe prikkels, zoals iets zoets/zuurs, warms/kouds of lucht niet je tanden binnendringen. Wanneer deze natuurlijke tandbescherming wegvalt, ligt je tandbeen bloot. Het wordt dan zachter en is gevoeliger. Hierdoor kunnen prikkels van buitenaf makkelijker je onderliggende tandzenuw binnendringen. Dit veroorzaakt klachten als tandpijn.

Wat is de oorzaak van tandpijn?

Bekende oorzaken van tandpijn zijn:

  • Tandbederf, oftewel cariës: er zit dan een gaatje in het glazuur. Bacteriën vreten zich door dit gaatje in de tand. Hoe dichter de bacteriën bij de tandzenuw zitten, hoe erger de tandpijn.
  • Tandenknarsen: dit kan leiden tot hevige tandpijn en kiespijn. Tandenknarsen kan het tandglazuur beschadigen. Bij vaak en hard knarsen, kunnen er stukken glazuur en tandbeen afbrokkelen.
  • Tanderosie: bij tanderosie wordt de glazuurlaag van de tanden dunner. Dit gebeurt door inwerking van zuren. Als het tandglazuur steeds dunner wordt dan worden de tanden gevoeliger en dit leidt weer tot meer tandpijn.
  • Een zenuwontsteking: hierbij ervaar je een scherpe en stekende pijn die ook uitstraalt naar andere tanden. De tandpijn staat ook wel bekend als zenuwpijn.
  • Glazuurbeschadiging: kan ontstaan door krabbewegingen, waarbij het glazuur er af is gepoetst. Dit kan komen door te hard poesten of met een te harde tandenborstel poetsen.
  • Een klemmende kaak (abfractie): Hierbij wordt er druk op de tanden gezet. De druk kan ontstaan door een extreem harde beet en dit leiden tot tandpijn.
  • Een klap op de tanden.
  • Het dragen van een beugel: door een beugel te dragen, worden je tanden in de juiste richting geduwd. Hierdoor komen je tanden wat losser in de tandkassen te zitten. Er ontstaat veel druk op de tanden bij het periodiek verstellen of het ‘aandraaien’ van een plaatjesbeugel. Dit kan hevige tandpijn veroorzaken.
  • Mondontsteking: een ontsteking in het gehemelte of verhemelte kan tandpijn of kiespijn veroorzaken.
  • Een tandabces: als je een rotte tand niet laat vullen of verwijderen dan sterft de tandzenuw af. Hierdoor verdwijnt de tandpijn, maar de bacteriën verdwijnen niet en vreten de rest van je gebit aan. Er kan dan een tandabces in de dode tand ontstaan.
  • Een bijholteontsteking (sinusitis): een bijholteontsteking veroorzaakt tandpijn. Verder kan een neusbijholteontsteking of kaakholteontsteking kiespijn veroorzaken in beide kaken.

Hoe kan tandpijn behandeld worden?

Bij aanhoudende tandpijn is het verstandig om naar de tandarts te gaan. Deze kan de oorzaak van de tandpijn opzoeken en je een speciale behandeling geven. Verder kun je zelf ook een aantal maatregelen nemen. Houd je bijvoorbeeld aan een goede mondhygiëne en de juiste poetstechniek. Bij gevoelige tanden beveelt de tandarts je meestal een speciale poetstechniek aan en een tandpasta voor gevoelige tanden.

Tandartsangst

Het kan zijn dat je last hebt van tandartsangst. Toch is het verstandig om je hier niet door te laten leiden en een tandartsbezoek niet uit te stellen. Als je een tandartsbezoek te lang uitstelt, kan dit op de lange termijn leiden tot hevige tandproblemen. Een pijnstiller kan helpen tegen de pijn, maar neemt de oorzaak niet weg. Als je te lang wacht met het behandelen van een tandprobleem dan kunnen er complicaties optreden. Ook kan de tandpijn nog heviger worden.

Welke pijnstillers mag je slikken bij tandpijn?

Sommige pijnstillers, zoals ibuprofen, hebben een ontstekingsremmende werking en werken pijnstillend. De keuze van de pijnstiller hangt weer af van de oorzaak van de tandpijn. Zo kan de tandarts je de volgende pijnstillers voorschijven:

  • Paracetamol: dit helpt bij lichte tandpijn. Je kunt een tablet van 500 mg innemen bij pijn na het trekken van een kies of het vullen van een tand.
  • Ibuprofen of een andere NSAID: dit helpt bij gemiddelde tandpijn. Hierbij kan je denken aan tandpijn door een ontsteking met weefselschade.
  • Sterke pijnstiller: bij hevige tandpijn kan de tandarts sterke pijnstillers voorschrijven, zoals paracetamol met ibuprofen of paracetamol met codeïne. Hierdoor neemt de pijn af.

Hoe kun je tandpijn voorkomen?

Bij tandpijn is het in ieder geval van belang dat je je houdt aan een goede mondhygiëne en een goede tandenpoetstechniek. Verder is het belangrijk dat je tanderosie probeert te voorkomen, zodat je voorkomt dat je tandglazuur verdwijnt. Probeer ‘zure’ voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden. Aangezien het onmogelijk is om ‘zure’ voedingsproducten helemaal te vermijden, kun je de volgende tips opvolgen:

  • Beperk de momenten dat je iets zuurs eet of drink: houd maximaal 7 eet- en drinkmomenten per dag aan.
  • Drink alleen zuurhoudende drank tijdens een maaltijd: als je tussen de maaltijden door zuurhoudende dranken drinkt, zorgt dit voor extra zuuraanvallen op het tandglazuur. Drink bij voorkeur zure dranken als vruchtensappen alleen bij een maaltijd.
  • Neutraliseer zure producten: water en melk neutraliseren het zuur. Drink dan ook melk of water tijdens of na de maaltijd. Dit zorgt voor een herstel van het tandglazuur.
  • Kauw op suikervrije kauwgom: door op suikervrije kauwgom te kauwen, stimuleer je de speekselproductie. Speeksel helpt weer bij het herstel van tandglazuur.
  • Vermijd het nippen aan drank: vermijd het nippen aan drank of het langdurig in de mond houden van zuurhoudende dranken. Slik een drank in één keer door, zodat je het contact van het gebit met de zuren verminderd.

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips