Geïmpacteerde kiezen

Klachten en verschijnselen
– Pijnlijk tandvlees.
– Regelmatige ontsteking van niet geheel doorgekomen element.
Slechte adem.
– Onaangename smaak.

Er zijn gewoonlijk drie perioden waarin elementen (tanden of kiezen) door het tandvlees breken. De eerste keer is als het melkgebit doorkomt, ongeveer na het eerste levensjaar. De tweede maal is als het melkgebit wisselt voor het blijvend gebit, tijdens de eerste schooljaren. De derde keer is als rond het twintigste jaar de laatste elementen, de verstandskiezen ofwel de derde molaren, doorkomen.

De verstandskiezen komen vaak niet goed door, omdat de verhouding tot de kaak niet goed is. Verstandskiezen zijn meestal te groot voor de kaak en komen dan op de verkeerde plaats of gedraaid of gekanteld naar buiten. Dit kan pijn tot gevolg hebben en soms een infectie als er voedselresten achter blijven in het tandvlees dat de half doorgekomen kies omgeeft. Als de kies onder een hoek doorkomt, kan hij tegen de andere kiezen drukken. Dit kan pijn, beschadiging en soms verandering van de beet veroorzaken.

Diagnose

Niet doorgekomen elementen veroorzaken niet altijd problemen. Als ze dat wel doen is het een onaangename ervaring. Het weefsel dat boven de derde molaar ligt kan zwellen. Als u pijn hebt aan uw tandvlees of een nare smaak hebt als u bijt op de plaats waar een verstandskies of een andere niet doorgekomen kies zit, kunt u een geïmpacteerd element hebben. De kies kan gedeeltelijk zichtbaar zijn en het tandvlees er omheen kan ontstoken zijn. De geïmpacteerde kies kan op andere kiezen drukken en daardoor pijn doen. In dit geval moet u de tandarts bezoeken.

Behandeling.

Voor het bezoek aan de tandarts kunt u de pijn verlichten met een pijnstiller, zoals aspirine of paracetamol, of door uw mond te spoelen met warm, zout water.

De tandarts zal uw mond onderzoeken op tekenen die wijzen op niet doorgekomen tanden of ontsteking. Er zullen röntgenfoto’s worden gemaakt om de plaats en stand van het element te bepalen. Als er sprake is van pericoronitis, een infectie rondom het element, kan uw tandarts eventueel een antibioticum voorschrijven.

De gebruikelijk behandeling van een niet doorgekomen verstandskies is trekken. Verstandskiezen die niet op de juiste manier doorkomen, kunnen de beet, het op elkaar passen van onder- en bovengebit, verstoren. Verder zijn verstandskiezen moeilijker schoon te maken omdat ze zo ver achter in de mond liggen. Ze zijn daarom eerder onderhevig aan tandbederf en parodontose.

De tandarts kan de kies onder plaatselijke verdoving trekken. In moeilijke gevallen kunt u verwezen worden naar een kaakchirurg. Als het element onder een moeilijke hoek ligt of als er verschillende elementen niet doorgekomen zijn, kan een operatie in het ziekenhuis noodzakelijk zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips