Bloedend tandvlees

Bloedend tandvlees is veelal een pijnlijk en onaangenaam gevolg van een tandvleesontsteking. Bij bloedend tandvlees is het tandvlees zo aangedaan door een ontsteking dat het gaat bloeden. Vaak is het ook opgezwollen en roder van kleur in plaats van roze van kleur.

De oorzaak

Als het bloedende tandvlees het gevolg is van tandvleesontsteking, is de oorzaak veelal slechte mondhygiëne. Door verkeerde of nalatige mondhygiëne krijgt tandplak in de mond de kans om meer bacteriën te verspreiden. Tandplak bestaat namelijk uit bacteriën en als deze niet worden weggehaald met poetsen of reiniging bij de tandarts, dan kunnen de bacteriën zich verspreiden in de mond.

Tandplak ontstaat meestal op de tanden, dichtbij het tandvlees. Soms wordt de overgang van de tand naar het tandvlees minder goed gepoetst, zodat er tandplak achterblijft. Als de tandplak met de bacteriën zich dichtbij het tandvlees bevindt, kan het gemakkelijk overgaan op het tandvlees. Het gevolg: pijnlijk, ontstoken tandvlees, wat het overigens nog lastiger maakt om dit goed te poetsen. Het tandvlees raakt ontstoken en kan door de ontsteking gaan bloeden.

Kenmerken

Bloedend tandvlees is meestal dik, gezwollen tandvlees. Met name rondom de tanden kan het tandvlees gaan irriteren en ontsteken, waardoor het opzwelt en kan opengaan. Een beginnende ontsteking van het tandvlees heet gingivitis. Zit de ontsteking er al wat langer en heeft het ernstigere vormen aangenomen, waarbij het ook kan gaan bloeden, dan wordt het parodontitis genoemd.

Bloedend tandvlees is onaangenaam en kan pijnlijk aanvoelen. Vooral bij eten en drinken kan het tandvlees prikken en pijn doen. De pijn maakt poetsen lastiger, terwijl dit de hygiëne in de mond nog slechter maakt. In een beginstadium van bloedend, ontstoken tandvlees kan het tandvlees gevoeliger aanvoelen. Het kan pijn doen of gaan bloeden als u flost of uw tanden poetst. Als uw tandvlees gaat bloeden, is er altijd sprake van ongezond tandvlees. Het hoeft nog niet ontstoken te zijn, maar het is wel een kenmerk van een slechte toestand van het tandvlees. Om parodontitis te voorkomen, treft u op tijd maatregelen als u last heeft van gevoelig tandvlees, opgetrokken tandvlees, los tandvlees, slechte adem en/of een vieze smaak in de mond.

Oplossing

Alleen bij beginnend bloedend tandvlees kunt u zelf nog ergere ontstekingen voorkomen en het tandvlees helpen genezen. Poets twee of drie keer per dag uw tanden met een zachte tandenborstel. Poets ook goed de tandhalzen en het tandvlees. Flos na het tandenpoetsen en gebruik voor bloedend tandvlees ragers. Met een mondspoelmiddel kunt u tandplak extra aanpakken. Is uw tandvlees heel erg ontstoken of helpen deze maatregelen niet? Dan kunt u de tandarts raadplegen.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Pijn aan onderste middelste tanden bloedende smaak in de maak en ook van onder aan de tanden ook vieze smaak in de mond wat kan dit zijn? Heb nr tandarts gebeld en die zegt spoelen ik kan pas 18 juni bij hem terecht hoop dat dit helpt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips