Ontwikkeling van het gebit

We worden zonder tanden geboren, zo lijkt het in ieder geval. Toch is in de derde zwangerschapsmaand de vorming van het gebit al vrij ver gevorderd. In de vierde maand bestaan er al glazuur en tandbeen (dentine), de harde bestanddelen van het eerste gebit.

Zes tot zeven maanden na de geboorte van de baby verschijnen de eerste tanden in de mond. Het tijdstip waarop de eerste tanden te voorschijn komen wisselt sterk van kind tot kind, maar bij de meeste kinderen zijn ze voor het einde van het eerste jaar door het tandvlees gebroken.

Gewoonlijk komen eerst de snijtanden door, de voorste tanden van de onderkaak, gevolgd door de voorste tanden van de bovenkaak. Het laatst verschijnen de melkkiezen. De meeste kinderen hebben een compleet melkgebit als ze drie jaar oud zijn.

Er zijn maar twintig melktanden en -kiezen (elementen). Ieder melkelement wordt gewoonlijk vervangen door een blijvend element, snijtand door snijtand, hoektand door hoektand en melkkies door blijvende valse kies (premolaar). De eerste blijvende ware kiezen (molaren) verschijnen gewoonlijk achter de melkkiezen.

Veel kinderen beginnen met wisselen als ze 5 of 6 jaar oud zijn. De snijtanden in het midden van de onderkaak komen gewoonlijk het eerst door, gevolgd door de snijtanden in het midden van de bovenkaak en de eerste blijvende kiezen. De blijvende valse kiezen en de hoektanden komen later.

Het wisselen van het melkgebit duurt gewoonlijk vanaf de basisschool tot en met de brugklas. Op veertienjarige leeftijd moet een kind 28 tanden en kiezen hebben. De laatste vier ware kiezen, de verstandskiezen, komen gewoonlijk door op jongvolwassen leeftijd, rond het twintigste jaar, en maken zo het blijvende stel van 32 stuks tanden en kiezen compleet.

We hebben verschillende soorten tanden en kiezen. Vanaf het midden van de mond gezien naar achter, bevinden zich in de onder- en bovenkaak acht snijtanden (vier in iedere kaak), vier hoektanden, acht valse en twaalf ware kiezen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips