Fluoride

Fluoride is een als zodanig niet-giftige verbinding van fluor met een zout, die noodzakelijk is voor de vorming en instandhouding van een gezond gebit.

Fluor werkt op verschillende manieren in op het gebied. Tijdens de vorming van tanden – dat wil zeggen vanaf de geboorte tot ongeveer 12 jaar – wordt fluoride in de tandweefsels ingebouwd en maakt ze sterker.

fluoride

De fluoride bereikt de tand via het bloed (dus via de inwendige weg). Eenmaal verankerde fluoride verdwijnt niet meer.

Wiet alleen tijdens de vorming van tanden, maar ook in de periode kort na het doorbreken in de mond neemt het glazuur vooral aan de oppervlakte betrekkelijk gemakkelijk fluoride op en bevordert daarmee de voortgaande verharding (verkalking) van het gebit. Dat kan omdat het glazuur dan nog vrij poreus is en nog niet helemaal verkalkt.

Het belangrijkste effect van fluoride is waarschijnlijk dat het ingrijpt tijdens het proces van het ontstaan van tandcariës. De aanwezigheid van fluoride in de tandplak vermindert de zuurvorming door bacteriën omdat deze nu minder makkelijk suikers opnemen. Daardoor herstelt het glazuur zich sneller na een ”zuurstoot”.

In een tandplak versterkt met fluoride lost glazuur minder gemakkelijk op. Bovendien bevordert fluoride herstel C’remineralisatie”) van licht aangetast glazuur, waarbij ook weer fluoride wordt ingebouwd. Daarom blijft extra fluoride gunstig voor iedereen die nog wel eens gaatjes in de tanden en kiezen krijgt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips