Gebroken kaak

Klachten en verschijnselen:
Tanden sluiten niet meer op elkaar aan.
Kaken kunnen niet op elkaar of het bewegen van de kaak doet erge pijn.
Alarmerende verschijnselen

Geblokkeerde ademweg.
Overvloedig bloeden.
De meeste kaakverwondingen betreffen de onderkaak. Als u een verwonding van het aangezicht of de mond hebt, moet u zo snel mogelijk naar de huisarts, een kaakchirurg of een eerste hulp afdeling van een ziekenhuis gaan om de omvang van het probleem vast te laten stellen en de juiste behandeling te ondergaan.

Diagnose.

De dokter zal de kaak onderzoeken en röntgenfoto’s laten maken om te zien of er botbreuken zijn. Eventueel kan een CT-scan worden gemaakt om te zien of andere botten van het aangezicht gebroken zijn. Als de klap hard genoeg is aangekomen om andere botten in het gezicht te breken, kan ook schade zijn ontstaan aan uw hals en rug.

Er bestaat een noodsituatie als de ademweg geblokkeerd is, of in geval van overvloedig bloedverlies, of beide.
Behandeling. Als u na een ongeval met uw kaak een van de hierboven genoemde verschijnselen hebt, moet u zo spoedig mogelijk naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gaan. Bij ademhalingsmoeilijkheden of veel bloedverlies moet u een ambulance roepen. Het ambulancepersoneel kan een keelpijpje in uw mond stoppen om het ademen gemakkelijker te maken. Als de onderkaak vrij hangt, kunt u deze eventueel zeer voorzichtig met de hand ondersteunen tot u in het ziekenhuis bent.

Ontwrichting van de kaak.

Als de kaak ontwricht is, kan die met een handgreep weer op zijn plaats worden gezet, soms is daarvoor een verdoving nodig.

Als de kaak op zijn plaats zit, moet hij worden gestabiliseerd met een verband dat ervoor zorgt dat de mond niet te ver open kan, waardoor de kaak opnieuw ontwricht kan worden. De mond mag de eerste zes weken na een ontwrichting niet te ver worden open gedaan. Als u moet geeuwen, plaats dan een vuist onder de kin om te voorkomen dat de mond te ver open gaat.

Als u meer dan eens een ontwrichte kaak hebt gehad, kunt u een kaakchirurg raadplegen over mogelijke behandeling.

Kaakfractuur.

De eerste stap bij de behandeling van een kaakfractuur is te zorgen dat de kaak door middel van een verband niet kan bewegen. Nadat u onderzocht bent, zal een behandeling uitgestippeld worden. In veel gevallen is een operatie nodig om de botdelen weer op hun plaats te zetten en te laten genezen. Vaak moet de kaak zes tot acht weken onbeweeglijk blijven, soms wordt hij met draadjes vastgezet aan de andere kaak. Gedurende die tijd kunt u alleen zacht of vloeibaar voedsel eten en kan praten moeilijk zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips