Gevoelige tanden

Veel mensen zullen het gevoel kennen van gevoelige tanden, bijvoorbeeld bij blootstelling aan koude of juist warme dranken. Ook erg zoete of zure etenswaren kunnen zorgen voor gevoelige tanden. Vaak is er sprake van een relatief onschuldige gevoelige tand en is blootliggend tandbeen de oorzaak van de gevoeligheid. In dit artikel wordt besproken wat er precies aan de hand is en worden er vijf oplossingen gegeven voor het probleem.

Oorzaak: blootliggend tandbeen

Als u last heeft van gevoelige tanden, dan is blootliggend tandbeen in verreweg de meeste van de gevallen de oorzaak. Normaliter wordt het tandbeen bedekt door het tandvlees of door het tandglazuur. Bij het ouder worden, komt het tandbeen rondom de tandhals vaak wat bloot te liggen. Teruggetrokken tandvlees is vaak de achterliggende oorzaak. Als er tandbeen bloot komt te liggen, kan dat leiden tot overgevoeligheid voor koud, warm, zoet of zuur. Tandbeen is namelijk minder hard en minder dicht dan glazuur. De zenuw van de tand is dan dus minder goed beschermd.

Ook verlies van glazuur kan een oorzaak zijn van gevoelige tanden. Tandslijtage, bijvoorbeeld als gevolg van overmatig knarsen of blootstelling aan (chemische of natuurlijke) zuren, die in bijvoorbeeld snoepgoed of fruit zitten.

Vijf oplossingen die gevoelige tanden verhelpen

Heeft u last van gevoelige tanden of wilt u dit juist voorkomen, dan kunnen de vijf onderstaande tips van waarde zijn:

1. Probeer het gebruik van voedingsmiddelen met zuren zoveel mogelijk te beperken. Ook spoelen met water of melk na consumptie helpt om het tandglazuur te beschermen. Het is in ieder geval belangrijk om niet direct uw tanden te poetsen na het eten van voedingsmiddelen met zuren. Eerst even spoelen en even wachten voordat u uw tanden gaat poetsen, zo luidt ons devies!

2. Poets uw tanden voorzichtig. Veel mensen denken dat de tanden goed schoon worden gemaakt door flink druk uit te oefenen, maar in feite wordt alleen het glazuur hierdoor beschadigd. Te hard poetsen kan ook zorgen voor terugtrekking van het tandvlees, net als te vaak poetsen. Drie- of minimaal tweemaal per dag voorzichtig poetsen is echt voldoende voor een gezond en schoon gebit! Gebruik bij voorkeur een tandenborstel met zachte haartjes.

3. Een kort, maar duidelijk advies: stop met tandenknarsen! Gebruik hiervoor desnoods een anti-knarsbitje.

4. Gebruik een tandpasta specifiek voor gevoelige tanden. Er zijn verschillende tandpasta’s voor gevoelige tanden te verkrijgen. Weet u niet welke tandpasta voor uw gebit geschikt is, vraag dan om advies van uw tandarts of mondhygiënist.

5. Ga regelmatig naar de tandarts. Het is een open deur, maar zó belangrijk!

Geen last meer van gevoelige tanden

Met deze vijf tips zult u in de toekomst minder last hebben van gevoelige tanden. Blijft u last houden van pijnscheuten ondanks dat u deze tips al een tijd goed opvolgt? Dan kan er mogelijk een andere achterliggende oorzaak zijn. Bezoek in dat geval uw tandarts en laat weten wat de klachten zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips