Verstandskiezen verwijderen

Verstandskiezen danken hun naam aan het feit dat ze doorkomen als iemand volwassen wordt. Echter hebben ze helemaal niets te maken met het verstand. Bovendien krijgt niet iedere volwassene verstandskiezen.

Evolutie

Verstandskiezen zijn een viertal kiezen, die achterin de kaak kunnen groeien. In de oertijd hadden mensen nog een ander vorm hoofd. De kaak was langer gevormd en er pasten dan ook meer tanden in. Doordat de mens rechtop is gaan lopen en hierdoor een nek kreeg, veranderde de vorm van het hoofd. De kaak werd kleiner, waardoor er tevens minder tanden in pasten.

Complicaties

Door de evolutie krijgt niet iedereen nog verstandskiezen, maar het kan voorkomen dat deze tanden wel nog doorkomen of gedeeltelijk doorkomen. Omdat er in de meeste gevallen geen plek voor deze tanden is, kan de groei ervan de nodige complicaties leveren. Om complicaties te voorkomen of op te lossen, kan de tandarts of kaakchirurg de verstandskiezen verwijderen.

Als verstandskiezen doorkomen, gebeurt dit ongeveer tussen het zeventiende en vijfentwintigste levensjaar. De kiezen bevinden zich helemaal achter in de mond. Poetsen is daarom lastig. Etensresten die achter de verstandskiezen blijven hangen, kunnen voor ontstekingen zorgen. Ook kunnen de verstandskiezen, door plaatsgebrek in de mond en kaak, tegen andere kiezen en tanden aanduwen. Hierdoor kan het gebit scheef groeien en kunnen er kauwproblemen ontstaan.

Verstandskiezen verwijderen

Verstandskiezen worden veelal bij voorbaat al verwijderd, zodat ze geen blijvende gevolgen kunnen veroorzaken. Meestal worden de verstandskiezen voor het vijfentwintigste levensjaar verwijderd. Dit wordt gedaan, omdat verwijdering van deze kiezen geen lichte ingreep is. De mond en kaak moet na de ingreep herstellen en dat gebeurt het best als iemand nog jong is, want dan geneest hij of zij beter en sneller.

Verstandskiezen kunnen, als ze doorgekomen zijn, getrokken worden door de tandarts. Echter gebeurt de verwijdering van deze kiezen eerder door een kaakchirurg, omdat de kiezen vanuit het kaakbot groeien en er ook in dit bot geboord moet worden om de kies eruit te kunnen halen. Soms moet er in het tandvlees gesneden worden, om de verstandskies er volledig uit te kunnen halen. Uiteraard wordt er voor de ingreep verdoving gebruikt. Na verwijdering is er een wond die gehecht wordt.

Pijn

Na de behandeling krijgen patiënten veelal sterke pijnstillers voorgeschreven. Na verwijdering van de verstandskiezen kan de mond en kaak namelijk pijnlijk aanvoelen. Vooral de eerste twee dagen na de ingreep kan er sprake zijn van hevige pijn. Hiernaast kan de patiënt de mond niet goed openen en kan hij of zij koorts krijgen. Ook kan er wat bloed in de mond komen van de mond, dit is heel normaal. Na twee weken is de wond vrijwel helemaal genezen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips