Misvormde of verkleurde tanden

Klachten en verschijnselen:
– Misvormde tanden.
– Verkleurd glazuur op melktanden of blijvende gebit.

In zeldzame gevallen kunnen de tanden van een kind niet de normale vorm of kleur hebben. Dergelijke afwijkingen kunnen worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder ziekte op zeer jonge leeftijd of beschadiging, erfelijkheid en omgevingsfactoren. Omgevingsfactoren kunnen bijvoorbeeld zijn, een te hoog gehalte aan fluoride in het drinkwater of het gebruik van tetracycline, een antibioticum, tijdens de zwangerschap of borstvoeding. Omdat het tandglazuur pas als men ongeveer 8 jaar is alle tanden en kiezen, met uitzondering van de verstandskiezen, bedekt, wordt tetracycline bij voorkeur niet voorgeschreven aan zwangere vrouwen en kinderen jonger dan 8 jaar.

Misvormde tanden worden meestal veroorzaakt door infectie, hoge koorts of verkeerde voeding op baby- of peuterleeftijd. Meestal zijn het de acht snijtanden en de eerste blijvende kiezen die het meest zijn aangedaan, omdat deze zich het eerst ontwikkelen. De kronen van de tanden kunnen kuiltjes of groeven vertonen en kunnen verkleurd zijn. In zeldzame gevallen kunnen misvormde tanden verband houden met ernstige afwijkingen zoals syfilis of mongolisme. Soms is het glazuur dat de tand bedekt niet in goede staat. Hoewel dit diverse oorzaken kan hebben, is het meestal het gevolg van een erfelijke aanleg die in bepaalde families voorkomt. Het glazuur kan verkleurd, dun of zelfs afwezig zijn. Verkleuring kan ook ontstaan door een te hoog natuurlijk fluoridegehalte in het drinkwater, maar dit komt in ons land niet voor.

Een andere oorzaak kan het gebruik van tetracycline zijn. Op de leeftijd van 8 jaar is de vorming van glazuur voor alle tanden en kiezen voltooid, behalve voor de verstandskiezen. Daarom schrijven artsen geen tetracyclinekuur voor aan zwangere vrouwen of kinderen onder de 8 jaar.

Behandeling.

Misvormde tanden kunnen worden bijgewerkt met restauratiemateriaal of door ze te bedekken met een kroon. Tanden met incompleet glazuur en heel erg verkleurde tanden kunnen ook op deze manier worden behandeld. In principe is deze behandeling bij het melkgebit ook mogelijk, in de praktijk wordt dit echter zelden of nooit gedaan.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips