Tandabces

Klachten en verschijnselen:
-Constante of kloppende pijn in een tand of kies.
– Gevoeligheid voor warm en koud.
– Pijn bij het kauwen.
– Gezwollen lymfklieren in de hals.
– Koorts en algehele malaise.

Sommige mensen zien tandbederf niet als een probleem dat ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Maar als tandbederf niet meteen en op de juiste wijze wordt behandeld, kan het tot vervelende aandoeningen leiden.

Als gevolg van tandbederf kunnen bacteriën de pulpa infecteren. De infectie kan zich dan uitbreiden tot aan de wortel en het omgevende bot. Dit wordt een abces genoemd. Als de ontsteking het bot bereikt heeft, kan de tand los gaan zitten. De ontstoken wortel en de gezwollen weefsels veroorzaken pijn. Als de wortel afsterft, zal de pijn verdwijnen. Maar de infectie blijft bestaan en die zal langzaam het omringende bot aantasten. Het afbraakmateriaal (pus), dat een gevolg is van de infectie, kan door de kaak een weg naar buiten zoeken en een met pus gevulde zwelling op het tandvlees vormen.

Diagnose.

Voortdurende, kloppende pijn in een tand of kies, pijn bij het kauwen of gevoeligheid voor warme of koude vloeistoffen of warm of koud voedsel kunnen wijzen op een tandabces. Daarnaast kan ook lichte koorts optreden met zwelling van lymfklieren in de hals en een algeheel onwelbevinden.

Er kan een zwelling ontstaan op het tandvlees in de buurt van de pijnlijke kies en die kan op een gegeven moment barsten, waarbij dik vloeibaar materiaal met een vieze geur en smaak de mond inloopt. Tegelijkertijd kan de pijn praktisch verdwijnen. Als u een aantal van deze verschijnselen hebt, kunt u het beste meteen uw tandarts opzoeken. De tandarts zal de kies onderzoeken en een plan voor de behandeling opstellen.

Behandeling.

Voor het bezoek aan de tandarts kunt u de pijn van het abces verlichten door een aspirine of een andere pijnstiller in te nemen. Aspirine moet niet rechtstreeks op de pijnlijke plaats worden toegepast. Het spoelen van de mond met warm, zout water, ongeveer om het uur, kan de pijn wat verzachten maar geneest de aandoening niet.

Vroeger was trekken van het element de enige mogelijkheid bij een tandabces. Soms is trekken nog steeds de beste behandeling, maar vaak kan de tandarts tegenwoordig de getroffen tand of kies redden.

Om te beginnen zal de tandarts in sommige gevallen een antibioticum voorschrijven om de ontsteking te bestrijden en te voorkomen dat die zich uitbreidt naar andere delen van het lichaam. Verder kan de tandarts iets voorschrijven voor de pijn, waardoor u zich wat beter kan gaan voelen.

Om de tand te redden moet de omgeving verdoofd worden en een holte gemaakt worden naar de pulpakamer. Hierdoor neemt de druk af. De pulpakamer moet dan worden leeggemaakt, ontsmet en gevuld worden met inert materiaal. Vervolgens wordt een tijdelijke vulling geplaatst. Als de infectie is verdwenen, gewoonlijk binnen enkele weken, kan een blijvende vulling worden geplaatst.

Na enkele maanden zal uw tandarts u waarschijnlijk weer willen zien om met behulp van röntgenfoto’s te controleren of er nieuw bot en weefsel worden gevormd in de holte waar het abces zat. Als die holte er goed uit ziet, is de behandeling afgelopen. Als de ontsteking blijft bestaan, is een aanvullende behandeling nodig. Uw tandarts zal u dan in de meeste gevallen verwijzen naar een specialist, die met een operatieve behandeling het resterende zieke weefsel, en soms een stukje van de wortelpunt, verwijdert.

Als een tand moet worden getrokken en de zwelling daarna blijft bestaan, zal uw tandarts misschien een bacteriekweek nemen om een infectie met actinomycose (een bacterie) uit te sluiten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips