Gevoelige tandhalzen

Bij gevoelige tandhalzen kunt u last hebben van zenuwpijn of tandpijn. Deze tandpijn treedt meestal op als u koud of warm eten of drinken nuttigt, bijvoorbeeld tijdens de warme maaltijd of als u warme thee drinkt of ijs eet. Sommige mensen ervaren ook deze pijn als ze zuur of zoet eten of drinken.

De oorzaak

De pijn kan veroorzaakt worden door gevoelige tandhalzen. Tandhalzen zijn het stukje tand dat ‘normaal’ in het tandvlees verscholen zit. Dit stukje tand is eigenlijk geen tand, maar tandbeen. Door opgetrokken tandvlees kan het stukje tand ontbloot worden. Het stukje tandbeen heeft een andere dichtheid dan de rest van de tand, waardoor zuur, zoet, kou en warmte er beter doorheen kan geleiden. Het verschil van temperatuur en zuurtegraad wordt opgevangen door de zenuwen, die zich dichtbij de tandhalzen bevinden. De zenuwen reageren hierop en u krijgt de bekende zenuwpijn in uw tanden.

Eigenlijk zijn gevoelige tandhalzen het gevolg van opgetrokken tandvlees. Als u last heeft van gevoelige tandhalzen, kan er dus sprake zijn van een achterliggende oorzaak. Opgetrokken tandvlees kan ontstaan door te hard poetsen, verkeerd poetsen of tanden poetsen met een te harde tandenborstel. Het tandvlees kan beschadigen en zich hierdoor terugtrekken, waardoor de tandhalzen ontbloot komen te liggen. Het kan echter ook dat het een combinatie van factoren is of dat het tandvlees ontstoken is en zich hierdoor terugtrekt.

Oplossingen voor gevoelige tandhalzen

Om de gevoelige tandhalzen minder gevoelig te maken, kunt u speciale tandpasta gebruiken. Tandpasta voor gevoelige tanden bevat namelijk bepaalde stoffen, die de tandhalzen extra beschermen. Er komt een soort laagje over de tandhalzen heen te liggen, waardoor het tandbeen beter zuur, zoet, kou en warmte kan tegenhouden. Hierdoor signaleren de zenuwen dit niet en ervaart u ook geen pijn bij het eten en drinken van koude, warme, zure en zoete levensmiddelen.

Blijf overigens gewoon goed uw tanden poetsen. Heeft u vaak ontblote tandhalzen of heeft u dit op meerdere plekken in uw mond? Raadpleeg dan uw tandarts. Hij kan u uitleg geven over hoe u beter kunt poetsen. Gebruik voortaan ook een zachte tandenborstel en beperk de inname van zure voedingsmiddelen. Als u heel veel last heeft, kan de tandarts overigens een beschermend laagje aanbrengen op uw gevoelige tandhalzen.

Zenuwontsteking

Gaat de pijn toch niet over na een tijd en heeft u eigenlijk ook niet echt ontblote tandhalzen in uw mond kunnen ontdekken? Dan is er misschien een andere oorzaak die u tandpijn bezorgt. Als u vooral pijn heeft bij het kauwen en bijten tijdens het eten, dan kunt u last hebben van een wortelpuntontsteking. Ook kan er een zenuw ontstoken zijn, waardoor u tandpijn heeft. Raadpleeg bij aanhoudende tandpijn en gevoelige tandhalzen altijd de tandarts.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips