Stomatitis van plaut-vincent

Klachten en verschijnselen:
– Hevig bloedend en pijnlijk tandvlees bij lichte druk.
– Grijs beslag op het tandvlees.

Stomatitis van Plaut-Vincent is een pijnlijke vorm van tandvleesontsteking. Het komt het meest voor bij jonge volwassenen en kan meer of minder ernstige gevolgen hebben. De ziekte kwam veel voor bij soldaten in de loopgraven in de Eerste Wereldoorlog als gevolg van de slechte voeding en de slechte hygiëne.

Stomatitis van Plaut-Vincent wordt gekenmerkt door overvloedig bloeden van het tandvlees bij de geringste aanraking of irritatie. Dit is het gevolg van een infectie met bacteriën die normaal in de mond voorkomen. Het is niet besmettelijk. De ziekte begint vaak plotseling. De randjes tandvlees tussen de tanden zijn gewoonlijk beschadigd, waardoor kraters ontstaan waarin plaque en voedselresten achterblijven. Het gebied wordt bedekt met een grijze laag die uit dood tandvlees bestaat. De ontsteking en infectie kunnen ook andere delen van de mond aandoen.

Diagnose.

Als u pijnlijk tandvlees hebt dat overvloedig bloedt bij de geringste aanraking of irritatie, moet u onmiddellijk uw tandarts raadplegen.

Behandeling.

Uw tandarts zal beginnen met het voorzichtig en grondig schoonmaken van het tandvlees. Spoelen van de mond met zoutoplossing of waterstofperoxide kan de verschijnselen helpen verlichten. De tandarts kan een pijnstiller aanraden en het volgende adviseren: voldoende rust nemen, zachte voeding gebruiken en irritatie door roken of het eten van erg warm of gekruid voedsel vermijden. In geval van hoge koorts kan een antibioticum worden voorgeschreven.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips