Lichaamsverzorging produkten

Tijdens de laatste twintig jaar is de verzorging van ons lichaam en de daarbij behorende producten indrukwekkend toegenomen. Veel ziekten waarmee we dagelijks te maken krijgen, kunnen we met goed gevolg zelf behandelen, zonder medische bijstand in te roepen. We beschikken ook over een oneindig aantal producten om ons op te maken, het haar te verzorgen enzovoort, waarmee we aan onze nooit aflatende behoefte kunnen voldoen ons op ons best te laten zien.

Maar er zijn een paar dingen die u moet onthouden wanneer u producten voor uw lichaamsverzorging koopt, en die gelden zowel voor aspirine, shampoo als voor deodorant. Lees het etiket zorgvuldig, ook al hebt u het product al eerder gebruikt. Fabrikanten veranderen soms de samenstelling van producten waardoor er een sterkere of zwakkere uitwerking ontstaat of er kan nieuwe informatie over bijwerkingen zijn. Uit alles wat we innemen of op onze huid smeren kan een allergie ontstaan; wees daarvan bewust en stel u op de hoogte wat u moet doen, indien u last krijgt van de bijwerkingen van het gebruikte product.

Acetaminofen

Acetaminofen is een pijnstiller die bij koorts en spierpijnen verlichting kan geven. Alcoholisten of patiënten met lever- of nierziekten wordt vaak aangeraden acetaminofen te vermijden, vanwege de bijwerkingen van het medicijn.

Antacidum

Een antacidum is een medicijnen of reagens dat zuren neutraliseert en dat vaak gebruikt wordt om maagzuur te bestrijden. Een modern antacidum bevat calciumverbindingen, die beter voor het lichaam zijn dan de sodium- of aluminumbestanddelen die in het verleden werden gebruikt.

Antihistamine

Antihistamine is een probaat middel tegen hooikoorts, maar kan verstoppingen bij verkoudheid verergeren. Antihistamine droogt het neusvocht op, maar zorgt er ook voor dat het slijm te dik wordt, en bemoeilijkt zo het hoesten. Het kan ook slaperigheid veroorzaken.

Antischimmelpreparaten

Antischimmelpreparaten zijn middelen tegen schimmelinfecties, die men zonder recept kan kopen; de medische term voor schimmel is fungus, meervoud fungi. Voorbeelden van schimmel zijn: een atletiekvoet (tinea pedis), of een schimmelinfectie aan de binnenkant van het dijbeen (tinea cruris) en teennagelschimmel.

Antitranspiratiemiddelen

Antitranspiratiemiddelen remmen het zweten; in vergelijking met Amerika worden in Nederland medicijnen en daarin gebruikte stoffen strenger gereglementeerd, daarom zijn antitranspiratiemiddelen die aluminiumhydroxide bevatten in Nederland verboden en vallen ze in Amerika onder de wet op de medicijnen. Sprays geven minder lang resultaat; staven, rollers en crèmes geven over het algemeen meer bescherming.

Aspirine

Aspirine is een pijnstiller die verlichting geeft bij koorts en spierpijnen. Kinderen onder de zestien kunnen beter geen aspirine innemen, omdat dit middel het syndroom van Reye kan veroorzaken. Ook zwangere vrouwen moeten, met name in de laatste drie maanden, het gebruik van aspirine vermijden.

Cosmetica

Cosmetica is zo oud als de wereld en wordt door een steeds groter aantal vrouwen en soms mannen gebruikt om het uiterlijk te verfraaien of bleekheid te bedekken. Elk cosmetisch product kan een allergische reactie teweegrengen. Het is daarom aan te bevelen een nieuw product of een nieuwe productlijn enige tijd apart te gebruiken om de reacties van de huid af te wachten. Op plekken waar de huid met het middel in aanraking is geweest, kunnen als gevolg van allergie huidontstekingen, dat wil zeggen allergische dermatitis of een overgevoeligheidseczeem ontstaan in de vorm van roodheid, jeuk, zwellingen en vaak vochtige blaren. Wanneer u simpelweg ophoudt het product te gebruiken, voorkomt u meestal verdere complicaties. Wanneer irritaties langer dan tien dagen aanhouden of erger worden, moet u een arts raadplegen.

Decongestiva

Decongestiva of slijmslinkers openen tijdelijk de neusgangen; ze doen het slijm opdrogen en de bloedvaten die de neus bekleden, samentrekken. Bij overmatig gebruik kunnen ze zwellingen doen toenemen en meer verstoppingen veroorzaken. Bij sommige mensen veroorzaken ze hartkloppingen, slapeloosheid en verhogen de bloeddruk.

Deodorant

Deodorants hebben tot doel lichaamsgeuren te verdoezelen, daartoe remmen ze de bacteriën die de geur veroorzaken. In tegenstelling tot antitranspiratiemiddelen houden deodorants de lichaamsgeur onder controle zonder het zweten te beïnvloeden. Er zijn combinaties van antitranspiratiemiddelen en deodorants verkrijgbaar; deze zullen, tenzij u weinig transpireert, beter resultaat opleveren.

Haarshampoo & conditioner

Shampoo is een product dat gebruikt wordt om het haar te wassen. Er zijn veel types en variëteiten op de markt, waaronder shampoos tegen roos, een speciaal product dat wordt gebruikt om de hoofdhuid tegen uitdrogen en schilferen te behoeden. Shampoos zijn meestal lichtelijk alkalisch (basisch). Conditioners die een lichte zuurgraad hebben, kunnen het haar van een tijdelijk antiklit laagje voorzien, kunnen de glans herstellen en verminderen soms dat het haar statisch wordt. Door hun zuurgraad helpen conditioners de pH van shampoos in evenwicht te brengen.

Haarspray

Haarspray is een substantie die op het haar wordt gespoten om het op zijn plaats te houden. In het verleden waren de meeste bussen met hairspray gevuld met drijfgassen die gechloreerde koolwaterstoffen bevatten. Recentelijk is men echter afgestapt van het gebruik van gechloreerde koolwaterstoffen als drijfgas, omdat onderzoek heeft aangetoond dat deze stoffen bijdragen aan het gat in de ozonlaag.

Handlotion

Handlotion is een vloeibaar middel voor de huid en wordt meestal gebruikt om het uitdrogen van de huid te voorkomen of te verhelpen. Er zijn verschillende samenstellingen in de winkel verkrijgbaar; lees het etiket om een handlotion te vinden die bij uw behoeften past.

Ibuprofen
Ibuprofen is een pijnstiller die verlichting geeft bij spierpijnen, maar niet bij koorts. Vrouwen die zwanger zijn, vooral gedurende de laatste drie maanden, wordt vaak geadviseerd ibuprofen te vermijden omdat het bijwerkingen heeft.

Lippenbalsem
Lippenbalsem is een van de vele producten die ontworpen zijn om de lippen vochtig te houden en te beschermen. Over het algemeen worden ze volledig geabsorbeerd en zullen daardoor langer hun werking behouden dan zonnebescherming die met een stift op de lippen wordt aangebracht.

Maandverband

Maandverband wordt door vrouwen tijdens de menstruatie gedragen. Het neemt de vloeistof op die tijdens de bloedingen van de menstruatie wordt verloren.

Mondwater

Mondwater is een ontsmettende, mondreinigende vloeistof die gebruikt wordt bij het gorgelen. Het wordt gewoonlijk gebruikt om slechte adem, zij het tijdelijk, te onderdrukken. Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband is tussen mondwater dat zware alcohol bevat en gevallen van mondirritatie en kanker.

Mousse

Mousses en gels zorgen ervoor dat het haar op zijn plaats blijft en worden gebruikt om het haar te stylen. Veel van deze middelen bevatten ook bestanddelen om het haar in conditie te houden, opdat er geen schade aan de haarzakjes of follikels wordt toegebracht.

Neusspray/-druppels

In de handel zijn neussprays verkrijgbaar die neusverstoppingen verhelpen. Zij bevatten een decongestiemiddel dat de bloedvaten in de neusgangen doet samentrekken en wanneer zij goed worden gebruikt, kunnen ze zeer effectief zijn. Overmatig gebruik van de spray kan echter zwellingen of verstoppingen veroorzaken, omdat de bloedvaten dan niet meer samentrekken.

Scheercreme

Scheercrème is een schuimend of gel-achtig product waarmee mannen hun gezicht bedekken voordat zij zich gaan scheren. De scheercrème werkt bevochtigend en maakt de baard zachter waardoor het scheermes gemakkelijker over het gezicht glijdt. Vrouwen gebruiken dit product vaak voordat zij hun oksels of benen scheren.

Talkpoeder

Talkpoeder wordt verkregen uit talk, een wit of bleekgroen mineraal dat uit gehydrateerd magnesiumsilicaat bestaat. Het bevindt zich vaak in babypoeder. Talkpoeder werkt op een heel milde wijze als een absorberend, verzachtend en geuronderdrukkend product. Talkpoeder kan veilig op ieders huid gebruikt worden, zowel in de luier van een baby als in de schoenen om de voeten droog te helpen houden en geuren tegen te gaan.

Tampons

Tampons zijn een soort hygiënisch verband dat vrouwen tijdens de menstruatie gebruiken. Zij worden meestal in de vagina ingebracht en zuigen de vloeistof op die wordt verloren tijdens de menstruatiebloedingen. Het gebruik van tampons wordt in verband gebracht met het plotseling optreden van het toxisch-shock-syndroom. Vraag voor gebruik advies aan de arts of de apotheker, zodat u er zeker van bent dat ze voor u geschikt zijn.

Tandpasta

Tandpasta is een pasta om de tanden schoon te maken. Bijna alle tandpasta’s verwijderen de tandplaque even effectief. Aan de meeste tandpasta is tegenwoordig fluoride toegevoegd, dat het tandverval tegengaat. In Amerika kan men als keurmerk op de tandpasta het zegel van de American Dental Association (ADA) vinden, in de meeste landen van Europa wordt op de tube aangegeven of het om een gedeponeerd merk gaat. Er is nog steeds geen bewijs dat op tandsteen gecontroleerde tandpasta’s enig voordeel hebben, omdat zij alleen boven de tandvleeslijn en niet eronder werkzaam zijn. Er zijn speciale tandpasta’s in de handel die de overgevoeligheid van tanden verminderen. Raadpleeg uw tandarts wanneer een tand of meerdere tanden gevoelig worden voor hitte en koude. Sommige mensen hebben last van overgevoeligheid zonder dat er een onderliggende oorzaak gevonden wordt. Sommige tandpasta’s die bij de behandeling van de tandarts horen, kunnen alleen op recept bij de apotheker verkregen worden.

Tandzijde

Flossen met tandzijde is even belangrijk om de tanden en het tandvlees gezond te houden als het poetsen met tandpasta en een tandenborstel. Tandzijde met of zonder was is even effectief in het verwijderen van tandplak.

Vaginale douches

Vaginale douches kunnen zonder recept verkregen worden en hebben tot doel het weefsel van de vagina te reinigen. Het vaginale weefsel is echter zelfreinigend. Vaginale douches kunnen chemicaliën bevatten die de gezondheid van een foetus ernstig in gevaar kunnen brengen. Zwangere vrouwen of vrouwen die denken dat ze zwanger zijn moeten deze vaginale douches dan ook niet gebruiken.

Zeep

Zeep is een combinatie van vetten en logen die oplost in het water en de huid reinigt van vuil en olie. De reinigende kracht is bij alle zepen hetzelfde, maar aan sommige soorten zijn stoffen toegevoegd die kunnen irriteren zoals deodorant of parfum, lotions en zelfs vitaminen. Zeep komt zowel in vaste als in vloeibare vorm voor.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips