Roken tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen die drugs gebruiken,Roken tijdens zwangerschap of grote hoeveelheden alcohol tot zich nemen, spelen met de gezondheid van hun nog ongeboren kind.

Als u drugs gebruikt, drinkt of rookt, moet u daarmee ophouden voor u zwanger wordt en niet als u al zwanger bent, omdat er dan al onherstelbare schade aan het ongeboren kind kan zijn toegebracht.

Roken tijdens zwangerschap is een slechte gewoonte. Het is moeilijk om ermee te stoppen maar niet onmogelijk, zoals al miljoenen mensen hebben bewezen. Maar waarom zou u eigenlijk moeten stoppen met roken wanneer u zwanger bent of zwanger wilt worden?

Onderzoek heeft uitgewezen dat baby’s van moeders die dagelijks één pakje of meer sigaretten roken, lichter in gewicht zijn dan baby’s van moeders die niet roken. Een kleinere baby is in het algemeen zwakker en vatbaarder voor ziekten dan een baby met een gemiddeld gewicht.

Bovendien hebben rokende moeders meer kans op een miskraam of op een doodgeboorte.

Alcohol kan gevaarlijk zijn wanneer het tijdens een zwangerschap gebruikt wordt.

Wie aan alcohol verslaafd is of erg veel alcohol drinkt, kan een baby krijgen met verschijnselen van alcoholmisbruik. Dit uit zich in groei-achterstand, zowel voor als na de geboorte. Ook kunnen gelaatsafwijkingen, hartgebreken, abnormale gewrichten of ledematen en afwijkingen van het verstandelijk vermogen er het gevolg van zijn.

Hoe meer alcohol u drinkt, des te groter is de kans dat u een kind krijgt met verschijnselen van alcoholmisbruik of met een of ander gebrek. Zo heeft ongeveer 33 procent van de kinderen van moeders die overmatig alcohol gebruiken, een of andere aangeboren afwijking, tegen nog geen 5 procent van de kinderen van wie de moeder geen alcohol gedronken heeft tijdens de zwangerschap.

De meeste aanstaande moeders vragen hun vroedvrouw of arts of het toegestaan is om zo nu en dan een glaasje te drinken. Veel artsen zijn van mening dat een glas wijn of bier een of tweemaal per week geen kwaad kan. Maar anderen zijn veel strenger en raden ieder gebruik van alcohol af, omdat nog nooit is vastgesteld welke hoeveelheid alcohol schade kan berokkenen aan de foetus. Uiteindelijk kan die hoeveelheid kleiner zijn dan sommige artsen denken.

Misbruik van drugs door de moeder heeft ernstige gevolgen voor de baby, doordat de drugs via de moederkoek ook bij het kind in de baarmoeder terechtkomen.

Wie heroïne of andere drugs, zoals cocaïne, amfetamine of barbituraten gebruikt, heeft een twee- tot zesmaal zo grote kans op een te vroeg geboren of een in groei achtergebleven kind, als een moeder die geen drugs gebruikt.

Bovendien kan de zwangerschap gecompliceerd worden door te hoge bloeddruk of bloedverlies.

Ongeveer de helft van de baby’s van verslaafde moeders is eveneens verslaafd. Door ontwenningsverschijnselen worden de aan heroïne verslaafde pasgeborenen kort na de geboorte zeer prikkelbaar, krijgen stuipen, last van braken, verstopping, diarree en koorts. Deze baby’s krijgen veelvuldig kalmerende middelen, zoals phenobarbital, toegediend. De dosering moet later geleidelijk worden verminderd omdat de baby anders toevallen zou kunnen krijgen.

Ook het gebruik van cocaïne en crack kan invloed hebben op het verloop van de zwangerschap en de gezondheid van het kind.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips