Prenatale ontwikkeling

De Prenatale ontwikkeling:

De gemiddelde tijdsduur tussen de bevruchting en het geboren worden van de baby bedraagt 266 dagen. Vergeleken met de zwangerschapsduur van andere diersoorten lijkt dit een ongelooflijk lange tijd, maar wie zich van de grootheid van deze schepping bewust is, kan zich erover verbazen dat het niet nog langer duurt.

Het is moeilijk te begrijpen hoe iets, wat zo ingewikkeld gebouwd is als het menselijk lichaam, zich uit één enkele cel kan ontwikkelen. Het is even verbazingwekkend dat dit schijnbaar moeiteloos geschiedt. Ieder onderdeel van dit proces, of het nu de vorming van de kleinste vingernagel betreft, of van de hersenen zelf, volgt een strikt voorgeschreven tijdschema dat zelden in de war raakt. Wanneer dit wel gebeurt, kan het tot een miskraam of tot het ontstaan van aangeboren afwijkingen leiden.

In dit gedeelte volgt een overzicht van het ontwikkelingsproces in de drie perioden van drie maanden (trimesters) van de zwangerschap. Er zijn twee manieren om de duur van de zwangerschap te bepalen: de ene gaat uit van het tijdstip van bevruchting, de andere van de eerste dag van de laatste menstruatie.

De zwangerschapsduur wordt berekend naar de eerste dag van de laatste menstruatie die plaatsvond voordat er nog sprake was van een bevruchting. Volgens deze berekening duurt een zwangerschap ongeveer tweehonderdtachtig dagen (negen maanden plus tien dagen). Als u echter de reële tijdsduur wilt berekenen, dan moet u uitgaan van het tijdstip van de bevruchting. Hierbij duurt de zwangerschap dus twee weken korter dan volgens de eerder genoemde methode.

In het algemeen gaan de verloskundigen en artsen uit van een zwangerschapsduur uitgaande van de eerste dag van de laatste menstruatie. Ook in dit hoofdstuk wordt van deze berekening uitgegaan.

Prenatale ontwikkeling: De eerste drie maanden.

De eerste drie maanden van de foetale ontwikkeling zijn in menig opzicht de belangrijkste. In deze periode worden alle belangrijke organen gevormd. Aan het einde ervan is de baby nog niet veel langer dan 8 centimeter en weegt hij iets meer dan 25 gram.

Het tijdsverloop tussen de bevruchting en de innesteling van het eitje in de baarmoederwand bedraagt vijf tot zeven dagen. Nadat het eitje zich diep ingegraven heeft, begint het te groeien, waarbij het dagelijks in grootte verdubbelt.

Ook de placenta begint zich te vormen. Een week na de innesteling is er al een duidelijk begin van de ruggengraat, en na nog enkele dagen zijn er al vijf tot acht wervels aangelegd. Bovendien beginnen het hart en de ogen zich te vormen.

Tot aan de derde week na de bevruchting wordt het product van de zwangerschap een eitje genoemd. Daarna spreekt men van een embryo. Omstreeks die tijd blijft ook de verwachte menstruatie uit. Een zwangerschapstest kan dan al positief uit vallen.

In de loop van de eerstvolgende weken ontwikkelen zich de verschillende onderdelen van het menselijk lichaam; in deze fase ziet het embryo van de mens er net zo uit als de zich ontwikkelende embryo’s van sommige andere zoogdieren. Het hoofd krijgt vorm en ook het spijsverteringskanaal.

Aan het einde van de zesde week worden de hersenen herkenbaar en komen er uitstulpingen voor de armen en de benen. Er verschijnen cellen die later uit zullen groeien tot eierstokken of testikels.

In de zevende week zijn de borstkas en de buik met de ingewanden volledig gevormd en beginnen de longen zich te ontwikkelen. Het embryo is dan amper 4 centimeter lang en weegt amper 10 gram.

Het gezicht en de gelaatstrekken worden in de achtste zwangerschapsweek gevormd. De vingers en tenen ontwikkelen zich, evenals de eierstokken of de testikels. Als het embryo een jongetje is, zal ook de vorming van de penis beginnen in deze periode.

Aan het einde van de tweede zwangerschapsmaand lijkt de baby reeds op een menselijk wezen, zij het in miniatuurvorm.

Omstreeks de tiende week is het gezichtje, met uitzondering van de kaken, al heel goed ontwikkeld. Het hart heeft vier kamers en klopt met 120 tot 160 slagen per minuut. Vanaf dit tijdstip wordt het embryo een foetus genoemd.

Tegen het einde van de eerste drie maanden heeft de foetus een hoofd, dat in verhouding veel groter is dan de rest van het lichaam.

Prenatale ontwikkeling: De middelste drie maanden.

Tijdens de tweede periode van drie maanden groeit de foetus en komen alle organen die in de voorgaande weken gevormd zijn, tot rijpheid.

Met 13,5 week heeft de foetus al heel kleine vingernageltjes. De geslachtsorganen zijn helemaal gevormd, en het geslacht kan vastgesteld worden met behulp van bepaalde onderzoekmethoden. De foetus kan schoppen en zijn teentjes bewegen; hij kan zijn armpjes buigen en een vuist maken. De mond kan zich openen en sluiten. Tegen het einde van de vierde maand kan de hartslag met een stethoscoop opgespoord worden (met andere, gespecialiseerde apparatuur kan men de hartslag veel eerder ontdekken). Ook kan de zwangere vrouw nu de eerste tekenen van leven in haar buik voelen. De huid van de foetus is licht roze en minder doorschijnend dan in de voorgaande periode. Het hele lichaampje is met dun haar bedekt. Er is een begin van wimpers en wenkbrauwen zichtbaar.

Een maand later kan het hoofd al met haar bedekt zijn. Er begint zich een vetlaagje af te zetten onder de rimpelige huid. De foetus is nu 30 centimeter lang en weegt ongeveer 450 gram. Wanneer hij nu geboren zou worden, zou hij al proberen te ademen, maar hij zou waarschijnlijk niet in leven blijven.

Prenatale ontwikkeling: De laatste drie maanden.

In de laatste drie maanden van zijn ontwikkeling neemt de foetus het meest in gewicht toe. In de zevende maand weegt hij amper meer dan 450 gram. Als hij drie maanden later geboren wordt, weegt hij gemiddeld 3500 gram.

Bij een zwangerschapsduur van 28 weken is de baby bedekt met een beschermende, dikke witte laag huidsmeer, die vernix genoemd wordt. Hij kan zijn oogjes openen; wanneer hij geboren zou worden, kan hij zachtjes kreunen en zijn ledematen bewegen. Een kind dat in dit stadium geboren wordt, weegt amper 900 gram. Toch overleven twee van iedere drie van deze baby’s het, niettegenstaande soms enorme medische problemen, dankzij de vooruitgang in de verzorging van te vroeg geborenen en van ziek geboren kinderen.

Een maand later dalen de testikels in het scrotum bij het jongetje in. Het kind weegt nu ongeveer 1500 gram. Wanneer ze in deze periode ter wereld zouden komen, kunnen de meesten van deze kinderen met aangepaste zorg in leven blijven.

Het kind dat op tijd, dat wil zeggen veertig weken nadat de moeder haar laatste menstruatie heeft gehad, geboren wordt heeft een ronder lichaampje en is minder rimpelig dan baby’s die te vroeg worden geboren. De huid is meestal niet meer bedekt met huidsmeer. De lichte beharing van het lichaam is merendeels verdwenen, hoewel de schouders en armen soms nog iets met haartjes bedekt zijn. De nageltjes kunnen al iets uitsteken boven de toppen van de vingertjes en de teentjes.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips