Assisted Hatching

Assisted hatching (afgekort als AH of AZH) betekent letterlijk “hulp bij het broeden”. Deze betrekkelijk nieuwe bevruchtingsmethode is een vorm van micromanipulatie die gericht is op verbeterde implantatie. Het ovum (de eicel) heeft een beschermend vlies dat de zona pellucida heet. Na de bevruchting begint de eicel de eerste vier à vijf dagen de celdeling binnenin de zona pellucida. Daarna wordt dit buitenste vlies afgebroken. Dit moet gebeuren om de nesteling in de baarmoederwand mogelijk te maken. Soms is de zona pellucida dik of verhard en kan die daardoor niet worden afgebroken. Vrouwen die 35 jaar of ouder zijn hebben vaak een verhoogde hoeveelheid follikel-stimulerend hormoon (FSH) wat de nesteling kan verhinderen.

Assisted Hatching

Assisted hatching is de methode die gebruikt wordt om de nesteling van het embryo te bevorderen. Hiervoor wordt het ovum met een speciaal ontworpen pipette vastgepakt en wordt er met een minuscule naald een oplossende vloeistof op de eicelwand gespoten zodat de zona pellucida zich verdunt of loslaat. Volgens de nieuwste procedure wordt dit met behulp van een laser gedaan. Amerikaanse onderzoeksresultaten uit 1993 en 1994 tonen aan dat als een menselijk embryo 48 uur na de eicelverkrijging een zona-verdunning ondergaat door middel van de laser, dit de kans op nesteling en zwangerschap aanzienlijk bevordert.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips