Vruchtwater
Vruchtwater is het door het lamsvlies afgescheiden, waterachtige, heldere vloeistof, die de gehele lamsvliesholte opvult en dient ter bescherming van de vrucht.
De hoeveelheid vruchtwater neemt toe met de duur van de zwangerschap en bedraagt in normale gevallen tegen het einde van de zwangerschap 1/2 – 1 liter. Het vruchtwater bevat wolharen, huidcellen en huidsmeer van de vrucht.
De functies van het vruchtwater zijn veelal:
1.de vrucht beschermen tegen uitwendige druk en geweld,
2.bewegingen van de vrucht mogelijk maken,
3.deze zgn. kindsbewegingen minder gevoelig maken voor de moeder,
4.vergroeiingen voorkomen van de vrucht met zijn omgeving, bijvoorbeeld met de vruchtvliezen,
5.vochtopname van de vrucht, deze drinkt enig vruchtwater,
6.ten slotte speelt het vruchtwater een belangrijke rol bij de baring.
De kleur van het vruchtwater kan afwijken:
a.door bijmenging van ontlasting van de vrucht – groen,
b.door bijmenging van bepaalde geneesmiddelen die op het darmstelsel van de vrucht inwerken of bij alle toestanden van zuurstoftekort eveneens groen,
c.resusantagonisme geel,
d.verscheuring van een bloedvat naar de moederkoek dat in de vliezen loopt rood,
e.dood van de vrucht – bruinrood.
Andere afwijkingen, die kunnen optreden zijn: te veel vruchtwater (polyhydramnion), te weinig vruchtwater (oligohydranmion) en vruchtwaterembolie, of het overgaan van vruchtwater in de bloedbaan van de moeder.
Klachten en verschijnselen bij te veel vruchtwater
– Kortademigheid.
– Misselijkheid en een opgeblazen gevoel.
– Opgezette buik met erge pijn.
– Voortijdige bevalling.
– Men spreekt van hydramnion wanneer er te veel vruchtwater om de baby heen is.
In de meeste gevallen is er maar een lichte zwelling van de buik en kan het weinig kwaad; maar in ongeveer 1 op de 1000 zwangerschappen is de zwelling ernstig genoeg om klachten te geven. Bij vrouwen die suikerziekte hebben en bij vrouwen die zwanger zijn van meer dan één kind, komt hydramnion vaker voor dan bij andere zwangeren.
Gewoonlijk begint de foetus in het begin van de tweede helft van de zwangerschap van het vruchtwater te drinken en ook te plassen. Door deze activiteiten wordt de hoeveelheid vruchtwater geregeld. Te veel vruchtwater gaat dikwijls samen met aangeboren afwijkingen, vooral met misvormingen van het centraal zenuwstelsel en van het maag-darmkanaal. Door sommige van deze misvormingen kan de foetus het vruchtwater niet drinken. Andere kunnen ertoe leiden dat er een overmaat aan urine wordt uitgescheiden. Hydramnion bij een tweelingzwangerschap kan veroorzaakt worden doordat één van de twee baby’s de bloedcirculatie, die eigenlijk bestemd was voor beide, op zich neemt. Die ene baby zal dan te veel urine gaan uitscheiden.
Sommige vrouwen die maar een klein beetje te veel vruchtwater hebben, hebben daar geen last van, of ze worden heel geleidelijk kortademig en krijgen een opgeblazen gevoel en een opgezette buik. Het komt maar zelden voor dat de zwelling zo ernstig is dat de buik te veel opzet en er sprake is van misselijkheid en ernstige pijn, wat tot vroeggeboorte kan leiden.
Behandeling bij te veel vruchtwater.
Als de arts of vroedvrouw een hydramnion vermoedt, zal een echoscopisch onderzoek verricht worden. Bij hevige pijn kan ziekenhuisopname noodzakelijk zijn. Soms wordt er iets gegeven om de baarmoeder te ontspannen en de kans op een voortijdige bevalling te verkleinen. Er wordt ook wel eens een vruchtwaterpunctie gedaan om de overmaat aan vruchtwater weg te halen. Hoewel dit de pijn verlicht, moet zo’n ingreep dikwijls herhaald worden en kan het de bevalling voortijdig op gang brengen.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.