Couveuse

De couveuse is een afgesloten ruimte, bestemd voor de verzorging van te vroeg geboren baby’s. Temperatuur, vochtigheid, zuurstof en koolzuurgehalte kunnen in deze ruimte binnen zeer nauwe grenzen worden geregeld. Een te vroeg geborene (premature baby) kan zich in het begin slecht aanpassen aan de plotselinge overgang van baarmoeder naar buitenwereld. De temperatuur heeft neiging te dalen en vaak is ook de ademhaling onvoldoende.

Om aan deze en andere bezwaren tegemoet te komen wordt de baby in een couveuse gelegd. Wanneer de verplegende iets aan de baby moet doen steekt zij, nadat handen en armen zorgvuldig zijn gewassen, de handen door de openingen (diafragma’s) in de wand van de couveuse. Doordat de couveuse geheel van doorzichtig plexiglas is vervaardigd kan men zien wat men doet en is de baby steeds goed waar te nemen. De baby wordt meestal gevoed door middel van een kunststofbuisje dat in de maag is gebracht.

De nieuwste ontwikkeling op dit gebied is de speciale transportcouveuse, waarin een thuis te vroeg geboren baby naar het ziekenhuis kan worden vervoerd. Ook in het ziekenhuis wordt deze couveuse gebruikt, bijv. om de baby van operatiekamer of verloskamer naar de cou-veusezaal te brengen waar alle couveusebaby’s verblijven.

couveuse

Gebruik van een gewone couveuse als transportmiddel heeft als nadeel het gemis aan de vereiste ventilatie, die een goede warmte-spreiding waarborgt en de omgevingslucht met infectiekiemen van de baby vandaan houdt. Bij de nieuw ontwikkelde transportcouveuse is de ventilatie wel aanwezig; de lucht wordt via een bacteriefilter aangezogen, de couveuse is dan ook zeer gelijkmatig verwarmd.

Bovendien zorgt de circulerende luchtstroom voor uitwassing van koolzuur, terwijl een lichte overdruk het binnendringen van ongefilterde lucht verhindert. De transportcouveuse kan worden gebruikt op het 22oVoltnet, maar ook op de 12-Voltinstallatie van de (ambulance) auto. Voor het tussentijds vervoer is een op-laadaccu aanwezig, die gedurende maximaal 120 minuten voor de vereiste energie kan zorgen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips